Home Crna Kronika Pronašli psa u užasnom stanju: “Odrezali su joj uši i izgladnjivali je....

Pronašli psa u užasnom stanju: “Odrezali su joj uši i izgladnjivali je. Vjerojatno je korištena za borbe”

[UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ - Fotografije u tekstu mogle bi biti uznemirujuće za neke čitatelje] Pas nema uši već rupe i puna je ožiljaka, vjerojatno od borbi s drugim psima. Pronađena je u Strmcu Bukevskom, no nema se kome podnijeti prijava jer, očekivano, nije čipirana.

PODIJELITE

U Strmcu Bukevskom jučer je pronađen pas u užasnom stanju, javljaju iz Skloništa za životinje Velika Gorica. Riječ je o ženki od oko tri godine čija je glava puna rana i ožiljaka, jako je mršava i ima i tragove ožiljaka na nogama.

No, ono najgore od svega, uopće nema uši, odnosno tamo gdje su inače uške ona ima samo rupe. Kako nam govore iz Skloništa, njene uši nisu kupirane (skraćene) kako se to radi kod nekih pasmina da bi izgledale opasnije, već su odrezane skroz do glave. Ono što je njima već dobro poznato, to se radi kod pasa koji se koriste za ilegalne borbe. Tome u prilog idu njene rane i ožiljci koji se nalaze na njuški i nogama. “Kompletno su joj uške odrezane, ona sada nema uši, samo rupe, sravnjene su s oblikom glave. S obzirom na njene ožiljke po njušci, glavi i nogama, pretpostavlja se da je bila korištena za borbe. Takvim psima režu uši da se u borbi ne bi mogli hvatati za uši. Ovo su tipične ozljede od drugih pasa.“, govore nam iz Skloništa.

Primijetili su i kako ožiljak od odrezanih ušiju nije nov, već izgleda da ga kujica ima od malena što znači da je ovaj pas već dugo korišten za borbe. Bony je sada u dobrom stanju, no jako je mršava pa je stavljena na posebnu prehranu da se oporavi, nakon čega će se raditi daljnje pretrage. Krvna slika za sada pokazuje da je sve u redu, no ne znaju kakvo joj je stanje organa jer je pas vidno izgladnjivan već duži period.Neki parametri jesu sniženi, no sama krvna slika, s obzirom na njen izgled i nije toliko loša. Daljnje pretrage još nisu radili jer je u katastrofalnom stanju, a i bilo ju je teško obuzdati u ambulanti jer je režala na druge pse.”, objašnjavaju. Primila je infuziju i bolju hranu pa je živnula. Navode i da je s obzirom na njeno stanje divna prema ljudima, maza je, prati ih i sluša.

Ilegalne borbe pasa se i dalje događaju

Pas je pronađen u Strmcu Bukevskom nakon što su iz Skloništa primili dojavu o psu koji slobodno šeta po selu, a navodno nije ničiji. Ne moramo niti napominjati da pas nije čipiran pa tako nije moguće doći do vlasnika. “Nemamo nikakve dokaze čija bi mogla biti i doslovno nemamo kome napraviti prijavu. Da je to čipiran pas to bi bila sasvim druga priča. Mi ne možemo znati čija je.”, govore.

Za psa je dojava stigla od gospođe koja je i sama vlasnica pasa, a koja je željela da se lutalica spasi. Navela je kako je pas djelovao umiljato. Kako govore iz Skloništa, teško je da netko iz mjesta nije znao za tog psa i u kojem je stanju. Međutim, moguće je i da je netko Bony jednostavno tamo ostavio. “Znamo da se susjedi ne žele zamjerati drugim susjedima, ali ako je bila tamo teško je da je nitko nije vidio. To nije mlada kujica. Da je bila tamo, valjda bi je netko u te tri godine vidio.”, nadaju se iz Skloništa.

Iz Skloništa nam potvrđuju da se ilegalne organizirane borbe pasa i dalje događaju. S obzirom na to da Zakon zabranjuje takvu praksu one se često izvode u šupama ili garažama i to u puno manjem opsegu nego prije. Srećom, mentalitet ljudi se dosta promijenio te toga ima sve manje, no, nažalost, i dalje ta praksa postoji.

O stanju kujice Bony izvještavat ćemo u kasnijim objavama.