Home Izdvojeno Prodajom mimoza obilježen dan borbe protiv raka vrata maternice

Prodajom mimoza obilježen dan borbe protiv raka vrata maternice

PODIJELITE

Jutros od 10 sati na velikogoričkoj tržnici prodaju se mimoze u humanitarne svrhe u sklopu nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

– Ovo je jedna u nizu humanitarnih akcija koje se simbolično održavaju jednom u godini. Simbolika je briga koju društvo i posebice žene trebaju raditi tokom cijele godine. Rak vrata maternice je bolest suvremene civilizacije, te je potrebno upozoravati i senzibilizirati javnost. Zahvaljujući partnerima, prodajom mimoze koje su ove godine došle iz Dubrovnika sakupljamo sredstva i ulažemo ih u tu borbu. – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

mimoze_trržnica_humanitarna-12

Humanitarnu akciju organiziraju Veleučilište Velika Gorica, Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Županijska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

– Odaziv je ove godine jako velik bez obzira na temperature koje su u debelom minusu. Ovo je hvalevrijedna akcija koja se organizira u cijeloj Hrvatskoj. Veleučilište je uz Grad uvijek pokretač ovakvih aktivnosti. Ovo je već četvrta ovakva akcija. – dodala je Sanja Kalambura, profesorica sa Veleučilišta VG.

mimoze_trržnica_humanitarna-18

Kako saznajemo od profesorice Sanje Kalambure, posjećenost je svake godine sve veća. Ljudi su prepoznali važnost ovakvih akcija, te se sve više interesiraju o problematici i aktivnosti te sve više znaju o toj bolesti.

– Smatram da je dužnost i obaveza svih građana da pomognu koliko god možemo u humanitarnim akcijama. Ljudski je pomagati i odvojiti od svojih usta da se da onima koji imaju manje od nas. Srušeni su kriteriji morala, a društvo bez poštenja i morala nije dobro društvo. – kazao je Marko Krilić, prolaznik koji je podržao akciju.

mimoze_trržnica_humanitarna-10

Ova akcija održava se u cijeloj Hrvatskoj povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka grlića maternice. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga svake godine obolijeva više od 300 žena. Ovakva akcija jedan je od načina da se podigne svijest te ta brojka smanji.