Home Izdvojeno Prikazali sve pjesme i plesove Hrvata uoči svoje 40. obljetnice

Prikazali sve pjesme i plesove Hrvata uoči svoje 40. obljetnice

PODIJELITE

folklor1

Folklorni ansambl Turopolje na svom godišnjem koncertu u Velikoj Gorici izveo je pjesme i plesove iz cijele Hrvatske te Vojvodine i uoči svoje 40. obljetnice pokazao kako se suvereno nose baš u svakoj narodnoj nošnji. Folklornu večer otvorili su ‘Bunjevačkim plesovima Bačkih Hrvata’ i njihovim svatovskim plesovima.

Zatim su predstavili pjesme i plesove Posavine koji se odlikuju zatvorenim kolom, mješovitim parovima i bogato izvezenim narodnim kostimima.

Vjerno su prikazali i plesove ‘Liburnijskog krasa’, podno Ćićarije, čije su plesove izvodili mješoviti parovi. Nezaobilazni plesovi toga kraja su Promena, Ćotiš, Mazulin i Presujka.

Prikazali su i ‘Šokačke pjesme i plesove Bačkog brega’, koji se sastoje od mješovitih plesača okrenutih prema središnjem krugu. To su zatvorena kola, bogata bečarskom pjesmom.

folklor4

aaNa red su stigle i ‘Pjesme i plesovi Podravine’, od Čardaša, zaštitnog znaka podravskih svatova, do Ciganske polke i Molvarskog drmeša.

Nakon Podravine, posjetitelji su otputovali u Ravne Kotare te uživali u njihovim pjesmama i plesovima, specifičnim po nijemom kolu bez glazbala te ojkanju.

FA Turopolje zatim je prikazao plesove iz Konavala koji se odlikuju po jedinstvenim plesovima Pod kolo, Poskočica i Čičak. Koncert su privodili kraju pjesmama i plesovima Korduna, Pokuplja i Prigorja.

folklor2– Cijeli koncert je bio pod nazivom Pjesme i plesovi Hrvata. To znači da ono što mi izvodimo nije samo vezano za Hrvatsku, već i za druge krajeve u kojima žive Hrvati, kao što su Bunjevci u Vojvodini. Bilo je tu i Prigorja i Zagorja, Slavonije i ostalih krajeva Lijepe naše – rekla je Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje.

IVANKA IVKANEC: TREBAJU UĆI U REGISTAR KULTURNIH DOBARA

Za poznatu hrvatsku etnologinju Ivanku Ivkanec, Folklorni ansambl Turopolje najbolji je amaterski ansambl tradicijskog folklora u cijeloj državi. Predlaže da ga se unese u registar kulturnih dobara.

– Nekad sam ga uspoređivala čak i sa našim profesionalnim ansamblom Lado. Ta strast koju nose, njihova uplesanost i glasovi koji se savršeno slažu, toliko su izvorni i narodski, bez puno intervencija. To je nešto što ovom ansamblu daje osobnu kartu koja ga vodi prema upisu u registar društava kao kulturnih dobara u Hrvatskoj – ističe etnologinja Ivkanec.

folklor3

Folklorni ansambl Turopolje karakterizira silno bogatstvo izvornih narodnih nošnji te sjajnih replika iz cijele zemlje, raznovrstan nakit te uređenje oglavlja, kaže etnologinja Ivkanec. Napominje kako posebnu pažnju pridaju obući, ali i skrivenom donjem rublju.

– To je ansambl koji zaslužuje svaku pohvalu i veliku pažnju stručnjaka koji se danas bave folklorom na sceni – zaključila je etnologinja.

Ansambl ima čak 36 koreografija i vlastiti fundus narodnih nošnji. Na godinu održi oko 75 koncerata, a sudjeluju i na mnogim svečanostima, poput dočekivanja Pape i mnogih svjetskih državnika. I sami su proputovali svijet i osvojili mnogobrojna priznanja i nagrade.