Home Izdvojeno PREMIJERA Scena Gorica priprema “Avijonko se ženi”

PREMIJERA Scena Gorica priprema “Avijonko se ženi”

Predstava, prema istoimenom tekstu Miljenka Muršića, prati potragu Avijonka Ftičeka za njegovom odabranicom

PODIJELITE

S vremena na vrijeme među tekstovima koji se postavljaju na daske Scene Gorica nađe se i poneki tekst domaćeg autora ili autorice. Među njima je mjesto našao i MIljenko Muršić čija će priča “Avijonko se ženi” doživjeti svoju kazališnu adaptaciju na sceni Galženica, u subotu, 25.svibnja u 19 sati.

Predstava prati potragu Avijonka Ftičeka za njegovom odabranicom. Kroz putovanje glavnog junaka djeca jezično upoznaju različite krajeve Hrvatske iz kojih su Avijonkove djevojke. Tako je Kravica Slavica iz Turopolja, Ribica Zlatkica iz Slavonije, Mačka iz Dalmacije, Duh Dušica iz Istre, dok je Helikopterica Ljubica Zagorka…

Ftiček kroz niz pogrešaka i promašaja ipak nalazi družicu koja mu odgovara.

„Gotovo svaki čovjek, pa tako i zrakoplov Ftiček traga za ljubavi i ne želi biti stalno sam. Predstava poručuje kako ponekad nije dovoljno samo da ti se sviđa nečiji izgled i glas, već da su potrebne i neke druge stvari da bi se ostvario uspješan zajednički život jer zrakoplov Ftiček ne „papa travu“ i ne pliva vodom, ali zato puni tank gorivom i leti zrakom.“, kaže redateljica Frana Marija Vranković.

Ovaj zabavni i pjevni kazališni komad ima i edukativni karakter. Njegov je cilj među ostalim kroz različita narječja i dijalekte te standardni jezik upoznati djecu s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom. Kroz radnju se predstavljaju i običaji karakteristični za razne krajeve Hrvatske. Tako se male gledatelje upoznaje s našom tradicijom, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti njezina očuvanja i poticanja poimanja različitosti kao vrijednosti.

U glavnim se ulogama pojavljuju  Tena Pataky i Mirko Ilibašić, uz goričke snage: autoricu glazbe Snježanu Špehar, te kostimografkinju i scenografkinju Martu Crnobrnju. Režiju i dramaturgiju potpisuje Frana Marija Vranković, glazbeni aranžman Damir Šimunović.