Home Izdvojeno “Prelubleni kajkavski jezik i materinska rieč”: Sparkovci obilježili Dan materinjeg jezika

“Prelubleni kajkavski jezik i materinska rieč”: Sparkovci obilježili Dan materinjeg jezika

Čitali su kajkavsku prozu i poeziju te iznijeli planove o pripremi zbirki za djecu i kratkih stripova

PODIJELITE

Danas, 21. veljače, obilježavamo Dan materinjeg jezika ususret kojem su se u nedjelju sastali članovi Udruge umjetnika „Spark“ i dali doprinos ovom obilježavanju. Čitali su kajkavsku prozu i poeziju prof. Željke Cvetković, čije jezične bravure na materinjem jeziku naprosto zapanjuju i ostavljaju bez daha. Iznijeli su i planove o pripremi zbirki za djecu i kratkih stripova, koje će im ilustrirati nadarena Turopoljka Nataša Martinović.

Istaknuli su za kraj druženja izvod iz članka “Hodenje čez steklevinje i svilu” prof. Željke Cvetković: “I tak, dok posluša takve i slične speloancije i “mudrarije“, a misli i diela po svojem, naš pesnik je tučen, ali nikak ne potučen. Još je spremniji iti do kraja, dati se od sebe, zboriti se za ono vu kaj čvrsto veruje, pak piše (huobla) stihe i posluša svuoj nutiernji gloas, ki žvenči na prelublenom kajkavskom jeziku, na rieči materinske”. I na kraju su dali sveto obećanje da nikad neće zaboraviti materinju riječ i ljubljeni kajkavski jezik.

Sparkovci i naš grad se inače mogu pohvaliti vrsnim spisateljicama, pjesnicima i pjesnikinjama. Naša „blaga“ na materinjem jeziku čuvaju u vlastitim zbirkama i objavljuju u časopisima Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, “Luč“ i „Škrijna turopolska“.