Home Izdvojeno Predstavljena monografija o Turopoljskom lugu

Predstavljena monografija o Turopoljskom lugu

PODIJELITE

Punih 15 godina trebalo je da monografija Magma Silva ”Turopoljski lug” ugleda svjetlo dana. Njezini autori, Aleksandar Božić i Barica Sakoman Božić prikupljali su materijale, proučavali ih, fotografirali lug. Knjiga je slagana pet godina. Prva je to monografija o ovom turopoljskom biseru.

– To je najveće prirodno, ekonomsko i biološko bogatstvo Turopolja. To je oduvijek bio izvor blagostanja i ekonomske moći Plemenite opčine turopoljske i cijelog ovog kraja i hrvatskog naroda koji nastanjuje Turopolje – rekao je autor knjige Aleksandar Božić.Bitka za Turopoljski lug vodila se još u 12. i 13. stoljeću. Zanimljivo je kako je on bio samo u vlasništvu Plemenite opčine turopoljske. Nitko nije imao vlasničkog udjela u lugu, niti kralj, niti njegovi podanici, niti Kaptol. Turopoljcima je ona život značila.

– Turopoljci su imali apsolutno sve. U sedam stoljeća pisane povijesti o lugu, oni su od kolijevke do groba imali. Doslovce od zipke u kojoj se ziba kad je rođen do mrtvačkog kovčega u koji je sahranjen kada je umro. Kuće, kapelice, sve je rađeno od drveta, jedaći pribor, alati – priča Božić.U lugu je nastao i jedan običaj kojeg Plemenita opčina turopoljska i danas čuva od zaborava – žirenje.

– Za uzgoj originalne autohtone turopoljske pasmine svinja koja se uzgajala napasajući i jedući žir i ostale stvari u Turopoljskom lugu. To je bio kroz stoljeća najveći prihod POT-a: naknada za žirenje, naknada za pašarinu i za ostale oblike ustupanja Turopoljskog luga u gospodarske svrhe. U lugu je svojevremeno bilo i do 10 tisuća svinja. Žirenje se obnavljalo svake godine na svetoga Bartola, 24. kolovoza. Tada se ustanovljavalo koliko ima žira u šumi, koliko nema, je li rodan ili nije i koliko će se svinja pustiti u lug.

U knjizi su predstavljene i zaboravljene legende o mogutima te priča o starom tzv. Turskom ili frajličinom hrastu. Sažeci svih poglavlja prevedeni su na engleski i njemački jezik. U pripremi je i drugi dio monografije o ekosustavu Turopoljskog luga koji je bogat pticama i rijekom Odrom. Knjiga Magma Silva ”Turopoljski lug” objavljena je u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom, Turističkom zajednicom grada Velika Gorica, Pučkim otvorenim učilištem i Maticom hrvatskom.