Home FOTO VIJEST Predstavljena monografija i otvorena izložba Mladena Mikulina, umjetničkog ponosa našeg grada

Predstavljena monografija i otvorena izložba Mladena Mikulina, umjetničkog ponosa našeg grada

Izložba u Galeriji Galženica otvorena je povodom Noći muzeja, a pogledati se može sve do kraja ožujka

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Predstavljanjem monografije i otvorenjem izložbe Mladena Mikulina u Galeriji Galženica u petak je obilježena Noć muzeja. Rijetko što je toliko divno i lijepo za vidjeti kao kada se Velikogoričani okupe u zajedničkim aktivnostima. Upravo tako je bilo u petak. Kažu nam građani da su šetali od Galerije Galženice pa do Muzeja Turopolja, a bilo je i onih koji su potegnuli do Velike Bune i Spomen parka 153. brigadi koji je također nudio zanimljiv program.

Galerija Galženica nama je i mnogima bila prva postaja. Nakon gotovo privatnog razgledavanja izložbe Mladena Mikulina uz njegovu pratnju prije otvorenja, glavno što sam mogla osjetiti je žal što više njegovih skulptura ne viđamo po gradu.Ova izložba je hvala za Grad Veliku Goricu koja mi je omogućila izdavanje monografije. Hvala svim ljudima koji su u tome sudjelovali, posebno Tei Gudek, voditeljici Galerije Galženice koja je došla snimiti i prostor u kojem se nalaze moje skulpture kako bi dala dubinu ovom prostoru. Nisam se ni nadao da će to tako dobro i brzo riješiti.”, izrazio je Mikulin zadovoljstvo postavom. Kako kaže, Galerija sada živi.

U Galeriji će do kraja ožujka ostati izloženo 15-ak njegovih radova uz fotografije. Inače je Mikulin poznat po svojim javnim skulpturama, a u našem gradu ih je čak šest. “Ideja s izložbom je bila predstaviti javnosti manje poznate skulpture koje su većinom u vlasništvu autora. Nije mi bilo prihvatljivo drugačije ih predstaviti nego u rekreiranom javnom prostoru. Svega je nekoliko tema i uvećane su na stilizirani način pa se dobiva dojam svečanosti. Ideja je bila pokazati kako su i intimniji radovi javna skulptura i da na taj način mogu funkcionirati.”, objašnjava voditeljica Galerije Galženice, Tea Gudek Šnajdar.

Mikulin nam priznaje kako bi rado da ima mnogo više vremena da se bavi svojom umjetnošću. Inspiracije, kaže, ne nedostaje “Fascikl sa skicama je pun, mogao bih raditi još 150 godina kada bi imao vremena. Ovo je moja sloboda.”, zaključuje.

Umjetnošću se imali priliku baviti i posjetitelji na zajedničkoj radionici izrade umjetničkog djela. U to su se uključili i mlađe i starije generacije. “Odlučila sam se za rad Miroslava Šuteja, jednog od najpoznatijeg hrvatskog modernog umjetnika. Radi se o mobilnoj grafici, samo djelo je zanimljivo jer se dijelovi mogu pomicati. Inspirirani tom grafikom su i posjetitelji mogli izraditi dio grafike i pričvrstiti je na pozadinu.”, objašnjava Gudek te dodaje kako se nada da će ovo zajedničko djelo izložiti u Domu kulture. Nada se i da će što veći broj građana doći posjetiti izložbu, ali i da uživaju u trenutno postavljenim Mikulinovim radovima ispred Doma kulture. “Umjetnost je tu da živi i da mi uživamo. Ona je tu kada želimo uzeti pauzu. Želimo da se ne boje umjetnosti i da se što više sami okušaju u izradi umjetničkih djela”.

Prije same izložbe predstavljena je monografija kipara Mladena Mikulina. Na početku predstavljanja monografije pozdravila je okupljene ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković koja je izrazila ponos: “Ova monografija osnažit će fundus Biblioteke Albatros i vjerujem da će buduće generacije i nakon nas biti svjesne važnosti ovog izdanja koje je fizički kapitalno, ali ima i veliku trajnu vrijednost za naš grad, okolicu i puno šire.”

Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća pozdravio je sve okupljene. “Iznimno smo ponosni na umjetnika i njegova djela koja su poznata i izvan našeg grada. Možda nekada nismo niti svjesni kada živimo u našem gradu koliko nas Mikulinove skulpture susreću na ključnim točkama. One su sastavni dio naše Velike Gorice.” , govori Bekić. Voditelj promocije bio je Stipe Bilić, voditelj izdavačke djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta. Za zabavni program bio je zadužen Gradski zbor Franje Lučića.

Monografiju našeg umjetnika pronaći možete u Biblioteci Albatros, a izložbu imate priliku pogledati sve do 24. ožujka.