Home Izdvojeno PREDSTAVLJAMO Tony Lee King- čovjek čiji je život blues

PREDSTAVLJAMO Tony Lee King- čovjek čiji je život blues

U hotelu Time održana je promocija Tony Lee Kingovog albuma "Redemption" pred probranom publikom, obitelji, prijateljima i medijima

PODIJELITE
Promocija novog albuma "Redemptions" održana je u hotelu Time

Da je gospodin, Tony Lee King je pokazao već na samom početku uvodom koji je počeo večerom od tri coursa sa odabranom selekcijom vina. Iako je večera na kraju završavala desertom, prava poslastica je stigla kada je stupio na pozornicu i dohvatio gitaru. Sa svojim bendom The Stones tribute band odsvirao je neke stare klasike bluesa kao uvertire u nove pjesme s albuma. Publika je pjesme dočekala s oduševljenjem i gromoglasnim pljeskom. Za kraj jedne lijepe večeri i novih vrhova glazbenih ljestvica koje tek treba osvojiti sa novim albumom, zahvalan i skroman Tony Lee King je samo dodao: “nema više stajanja i odogađanja, previše sam to puta napravio, ili sada ili nikada, sada idemo dalje”!
Što nam je još otkrio o detaljima svog života i plovidbe glazbenim vodama, pročitajte u nastavku:

Prvo usna harmonika, pa gitara

Dijete rastavljenih roditelja, koji kaže da nije ni čudo što ga je obuzeo blues, prvo čega se dohvatio je bila usna harmonika koju mu je kupila majka da ga razveseli. Kasnije mu je kupila gitaru, za koju kroz smijeh kaže da je napravila grešku svog života, jer kad je jednom tu gitaru primio u ruke, više je nije ispuštao. Odgojen u Francuskoj na njihovim šansonama, sviđala mu se glazba Bonnie M, zaljubljenik u talijanskog skladatelja Morriconea, čarolija se događa susretom s glazbom Paca de Lucie. «Uza svu tu melankoličnu glazbu susret s bluesom je bio neminovan, on je bio onaj touch koji je nedostajao s kojim je sve sjelo na svoje mjesto». Vrlo brzo napušta, kako kaže, sve fakultete jer shvaća da je zapravo blues man te da je njegov pravi poziv blues i tu započinje njegovo putovanje s kojeg je još nije vratio.

U svom svjetskom lutanju nastupao je u Londonu, u Americi svirao u B.B. Kingovom blues klubu. Tony Lee King iza sebe broji bogatu prošlost i mnogobrojna svjetska iskustva. Ipak, upornost je ono najvažnije što je prevladavalo tijekom godina.

«To je već dosta puta ispričana priča, ali evo možemo je još jednom ponoviti. Kako klinac sam bio veliki zaljubljenik u Bruce Leea i trenirao sam karate kod gospodina Šafranića u Velikoj Gorici i bio sam ljubitelj Alvina Leea, najvećeg gitarista sedamdesetih godina i od tuda je došlo ime Tony Lee. Kasnije, napustivši bivšu državu, nastupao sam u jednom francuskom kafiću gdje sam svirao Elvisa i jednu večer vidim natpis special guest tonight Tony Lee. Otišao sam gazdi i rekao mu da ja nemam potreban repertoar za cjelovečernje nastupanje. Gazda kafića mi je odgovorio da je to njihov poznati pijanist. Potom sam ja otišao do ploče za pisanje i pokraj svog imena stavio King, kome pravo kome krivo. Kako sam onda dosta svirao Elvisa to je nekako bilo logično i tako je do dan danas ostalo.

Svoj prvi snimak Tony je napravio već u svojim dvadesetim godinama sasvim slučajno. Kada je želja sa snimanjem glazbe postala prejaka rasprodao je sav namještaj iz svog stana i krenuo u potragu za glazbenim studijem u Zagrebu koji se onda nalazio na Zelengaju u vlasništvu Vladimira Smoleca.

«Tada sam slučajno snimio svoju prvu ploču. Tijekom dana termini snimanja su bili rezervirani za ondašnje zvijezde i kada sam ja došao Zabranjeno pušenje je snimalo svoj album «Dok čekaš sabah sa šejtanom». Vidjeli su me kako stojim i zvali da s njima otpjevam pjesmu. Uletio sam u studio i s njima otpjevao poznatu pjesmu «Stanje šoka» koja je postala hit, a ja se i dan danas nalazim na toj snimci. Tada sam prvi i zadnji put pjevao na hrvatskom».

Godine izvan Hrvatske

Odlazi izvan granice Hrvatske i nakon dvadeset godina lutanja uslijedilo je snimanje albuma naslova «All alone» u Londonu 1996. godine. S masterima odlazi u Hrvatsku gdje ga je prigrlio Boško Petrović koji mu je ponudio angažman u svom jazz klubu B.P. Club i nanovo izdaje album «All alone» pod njegovim labelom Jazzette Records. Kasnije su uslijedila još tri albuma od kojih i jedan the best off snimljen 2008. godine za Croatia Records.

«Tada uzimam malu pauzu jer sam se posvetio poduzetništvu zajedno sa suprugom i nakon te pauze krećem ponovno u napad na glazbene vode i na Kastav blues festivalu 2014. godine sviram kao predgrupa Michaelu Messeru, jednom od najboljih svjetskih slide gitarista. Znate što je to? Kada se razbije vršak od staklene boce i onda se time svira gitara i dobiva karakterističan zvuk gitare. Godinu dana kasnije na drugom festivalu, Messer svira kao predgrupa meni, gdje od njega dobivam ponudu da mi on bude producent. Međutim kako ja to nisam ozbiljno shvatio odlazim u Ameriku na svjetsko natjecanje u bluesu. Divno iskustvo u kojem dobivam priliku svirati u B.B. Kingovom klubu s njegovim All Star Bandom i snimam spot u Memphisu za svoj singl «Shine on me».

Tonyjeva priča tu poprima novu dimenziju jer mu se nakon toga ponovno javlja Michael Messer koji želi producirati njegov album. Tony otvoreno priča o problemu financiranja takvog pothvata. Njegovi prijatelji, kasnije i producenti albuma Redemption, Gordana i Željko Mendaš prepoznaju njegovu ljubav prema bluesu, koja je jača od svega, zbog čega odluče investirati u snimanje albuma. Tony potom putuje u London, gdje 2017. godine pod producentskom palicom Michaela Messera i njegovog labela Blue Life Records, nastaje dugoiščekivani peti album «Redemption» s deset novih pjesama.

Promocija albuma “Redemprtions” 

«Održana je promocija albuma u Kaptol Boutique&Cinema koja je protekla veličanstveno. Iza toga smo trebali krenuti na turneju, međutim kako u tom trenutku nisam imao bend, dogodila se cijela jedna godina slaganja kvalitetne priče i evo ga! Radim s bendom koji se zove The Stones tribute bend čiji su članovi Miroslav Giljanović Fiks na basu, Zlatko Ponoš Kina, Goran Kovačević Kova, Dragan Gricko na gitari i na bubnju Manuel Pestrin i Miško Badanjak, sve redom talentirani glazbenici koji odlično skidaju Rollin Stonese odakle je došla i ideja imena benda. Album se sastoji od deset pjesama od kojih sam većinu napisao ja, dok je ostatak tekstova napisala moja prijateljica i vrhunski tekstopisac MC Queen».

Dugoiščekivana turneja novog albuma prošla je trnovit put ali se isplatila čekanja te je predstavljena i u velikogoričkom hotelu Time, gdje je Tony okupio svoje brojne goste i prijatelje.

«Jedan od gostiju meni jako drag je legendarni Branko Kužnar Žan, frontman i osnivač Zvijezda i Anita Gossain, saksofonistica i nevjerojatan vokal i back vokal. Uskoro krećemo na turneju koja se zove Showtour ove i sljedeće godine. Pregovaramo s jako puno klubova u Zagrebu i pripremamo koncerte u Austriji odakle već dobivamo ponude. Ovo je jedna životna priča stalno ispunjena glazbom i evo sad napokon radim tu glazbu. Stalno sviram i želim još više svirati».

Katarina Ježina