Home Izdvojeno PREDAVANJE Postanak glagoljice

PREDAVANJE Postanak glagoljice

PODIJELITE
Foto: Hrvatski povijesni muzej

Gradska knjižnica Velika Gorica u sklopu Mjeseca hrvatske knjige poziva na predavanje “Postanak glagoljice”, srijedu 7. studenoga u 19 sati.

Predavačica je znanstvenica dr. sc. Marica Čunčić, dugogodišnja djelatnica i ravnateljica Staroslavenskog instituta u Zagrebu. Saznat ćemo kako se zagonetni postanak glagoljskoga pisma postupno otkrivao pred očima znanstvenika od mlađih prema starijim spomenicima sve do najstarijega
prvotnoga tipa glagoljice koji je dr. Čunčić identificirala, definirala i uvela u glagoljsku paleografiju krajem prošloga stoljeća kao trokutasti tip.

Marica Čunčić rođena je 1951. god. u Velikoj Gorici. Osnovnu školu pohađala je u Kučama i Vukovini. Maturirala je, diplomirala, magistrirala i doktorirala u Zagrebu. Radila je kao profesorica hrvatskog i engleskog jezika u Veleučilištu i srednjoj školi u Velikoj Gorici, a ostatak radnog vijeka u Staroslavenskom institutu u Zagrebu.

Predavala je hrvatski jezik i književnost i glagoljsku paleografiju na sveučilištima u SAD-u i Kanadi kao i u hrvatskim srednjim školama u Torontu i Oakvilleu. Dobitnica je prve nagrade Hrvatske akademije u Americi za članak iz područja hrvatskog ranog srednjeg vijeka i Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića. Recenzentica je, urednica i autorica više knjiga i mnoštva znanstvenih i stručnih članaka.