Home Izdvojeno Potvrđen novi slučaj ptičje gripe u Zagrebačkoj županiji

Potvrđen novi slučaj ptičje gripe u Zagrebačkoj županiji

PODIJELITE

Novi slučaj visokopatogene influence ptica, podtip H5N1, u populaciji divljih ptica potvrđen je 20. veljače 2024. godine u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji. Od početka ove godine u Republici Hrvatskoj zabilježena su četiri izbijanja VPIP u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Od 18. studenoga 2023. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (objavljena u 138/2023). Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

• · iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
• · potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
• · cijanoza kreste i podbradnjaka,
• · sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu,
• · značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta,
• · živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
• · krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.