Home Izdvojeno Postavljen kamen temeljac za Muzej 153.brigade

Postavljen kamen temeljac za Muzej 153.brigade

U samom prostoru muzeja bit će imena svih članova 153. brigade, s posebnim pijetetom nad onima koji su izgubili svoje živote, a njih je 121

PODIJELITE

Svečano je danas u Velikoj Buni gdje je postavljen kamen temeljac budućeg Muzeja 153. brigade HV-a i Domovinskog rata. Nije to slučajno na današnji dan kad se obilježava i Dan brigade, 3.listopada, kad se članovi istoimene udruge prisjećaju svojih suboraca i prijatelja, ali i ratnog puta. Sve to kolektivno sjećanje ubuduće će čuvati jedno mjesto. “Petnaest godina o ovome sanjamo, od početka radova, zemljišta, dopreme eksponata i sada možemo biti zadovoljni jer smo ušli u drugu fazu, a to je izgradnja Muzeja”, govori nam ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 153.brigade HV-a, Ivan Zagorac.

Muzej će biti tu da se povijest ne zaboravi, ali i kako bi buduće generacije imale gdje učiti. Naime, u samom prostoru muzeja bit će imena svih članova 153. brigade, s posebnim pijetetom nad onima koji su izgubili svoje živote, a njih je 121.

Uz muzej svoj će prostor dobiti i udruga, bit će to povijesno edukativna ustanova koja će čuvati uspomene, povijest, imena i predmete, bit će otvorena za škole i lokalnu zajednicu koja će ga moći koristiti tijekom cijele godine. Vojarna satnik Josip Zidar u Velikoj Buni idealna je lokacija, na kojoj već stoje ratni artefakti i zapisničari vremena, govori nam gradonačelnik Dražen Barišić koji dodaje kako je projekt vrijedan oko 2,5 milijuna kuna, a završetak mu se očekuje početkom iduće godine.

“Ova je lokacija odabrana iz razloga jer su upravo tu bila i kretala ratna djelovanja, odavde se kretalo na južno bojište i branio grad Zagreb i Velika Gorica, zbog čega ovo mjesto ima svoju povijesnu tradiciju”, zaključio je Barišić.

Gradska delegacija i udruge jutros su položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na groblju, kao i u vojarni.