Home Izdvojeno Posjetili smo novi kabinet za senzornu integraciju Centra za odgoj i obrazovanje...

Posjetili smo novi kabinet za senzornu integraciju Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

PODIJELITE

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna posjetili smo Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Odmah po dolasku u ustanovu prišla su nam djeca koja su nam svojim osmijesima izrazili dobrodošlicu. Uputili smo se u novi kabinet za senzornu integraciju koji je nedavno otvoren.

centar-za-odgoj-i-obrazovanje-8

– Mi ovdje u strukturiranoj okolini prepunoj lijepih rekvizita i različitih taktila poboljšavamo senzorni unos djeteta kroz svrsishodne aktivnosti. Apsolutno djelujemo na uanprijeđenje njihovog zdravlja i potencijala – objasnila nam je Iva Kovačić, pedagog senzorne integracije.

centar-za-odgoj-i-obrazovanje-5

Djeca jako dobro reagiraju kako na kabinet tako i na cijeli program koji im pruža Centar. Neki od njih otkrili su nam kako im izgleda prosječan dan u ovoj ustanovi. -Spavamo, učimo i pišemo. Naučio sam sva slova i ovdje mi je jako zabavno – otkrio nam je Damir.

centar-za-odgoj-i-obrazovanje-4

Djeca s kojom smo pričali drže se skupa, a kako su nam rekli jako paze jedni na druge i prava su ekipa što pokazuje i sljedeći primjer. – Prijatelj je nedavno imao operaciju. Na njega moramo paziti da ne padne na glavu ili da negdje ne bubne – rekao nam je Matija.

Centar je mjesto gdje se djeca obrazuju, ali i igraju i druže. Ponuđene su im razne slobodne aktivnosti u koje se mogu uključiti prema svojim potrebama i mogućnostima.

centar-za-odgoj-i-obrazovanje-12

– Svaki dan se radi na njihovom osamostaljivanju u aktivnostima svakodnevnog života. Na emocionalnoj i socijalnoj kompetenciji. Uključujemo ih u grupni rad i aktivnosti koje mi nudimo. Dolaze nam i korisnici iz lokalne zajednice na individualne terapije. Od senzorne integracije, logopedskih vježbi, do pomoći u učenju, edukacijske rehabilitacije, psihološke pomoći i socijalne rehabilitacije – istaknula je logopedica Sana Lukenda.

centar-za-odgoj-i-obrazovanje-13

No, ono što čini razliku su ljudi. Upravo djelatnici su ono čime se ova ustanova ponosi. Nije to posao za svakoga, ali oni koji se odluče za njega zasigurno jako vole svoj posao. -S djecom je najljepše raditi. Puno traže, ali stvarno puno daju. Puno ljubavi mi dobijemo od njih i lijepo ih je gledati kako napreduju – dodala je Lukenda.

Nakon što završe osnovno školovanje ekipu iz naše priče očekuje upisi u srednje strukovne škole za pomoćna zanimanja ili nastavak školovanja u dislociranoj jedinici Centra u Kolodvorskoj ulici.