Home Vijesti Ponovno kažnjeni biciklisti koji ne voze po biciklističkim stazama

Ponovno kažnjeni biciklisti koji ne voze po biciklističkim stazama

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika

PODIJELITE

Velikogorička policija prošlog je tjedna u jednom danu provela  preventivno – represivnu akciju nadzora vozača motocikala, mopeda i bicikala. Do sada su takve akcije pokazale da se brojni biciklisti ne pridržavaju pravila.

Isto je bilo i ovoga puta kada je u jednom danu zabilježeno 12 prekršaja biciklista koji se nisu kretali biciklističkom trakom. “S obzirom na konstantno povećanje broja bicikala u prometu kao i sve češće sudjelovanje istih u prometnim nesrećama, tijekom provođenja zadaća posebnu smo pozornost posvetili prekršajima koje čine vozači bicikala. Naročito se to odnosi na prekršaje vožnje po nogostupu, nekorištenja biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru i nekorištenja reflektirajući prsluka za vrijeme noći izvan naselja.”, objašnjavaju iz goričke policije.

Međutim, u našem gradu čest je problem parkiranje nesavjesnih vozača na biciklističke trake te manjak biciklističkih traka u nekim dijelovima grada. U tom slučaju, biciklisti se trebaju kretati po kolniku. Podsjećamo, po čl. 112. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama se navodi: “Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika”. Iz te zakonske odredbe proizlazi zabrana upravljanja biciklom po nogostupu.