Home Crna Kronika POLICIJA: Ne ostavljajte svoje osobne podatke na nepoznatim internetskim stranicama

POLICIJA: Ne ostavljajte svoje osobne podatke na nepoznatim internetskim stranicama

Radi se o nagradnoj igri u obliku kviz upitnika u kojoj se osobe koje šalju poruke predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća

PODIJELITE

Policija javlja kako su zaprimili brojne prijave građana koji su iskazali sumnju na neovlašeno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru. Naveli su kako se radi o nagradnoj igri u obliku kviz upitnika u kojoj se osobe koje šalju poruke predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća.

Istragom je policija utvrdila da se radi o stranici koja prikuplja podatke o kreditnim karticama i drugim podacima osobe koja posjeti stranicu.

U lažnom nagradnom igru se navodi da građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune upitnik sa svojim podacima, dok se onima koji su ispunili dobivaju poruku da su već osvojili uređaj. Policija iz tog razloga upozorava građane da ne ostavljaju svoje osobne podatke te dijele još par savjeta:

  • ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na Internet stranicama
    ni na koji način ne ustupajte osobne podatke ( ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama
  • ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka
  • ne odgovarajte niti ne otvarajte poveznice nepoznatih e-mail poruka
    blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja

Navedena pravila ponašanja vrijede za sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno u dobroj namjeri ustupite ili omogućite pristup nepoznatim stranama.