Home Izdvojeno Pomozite Fujijevcima u kupnji novih invalidskih kolica

Pomozite Fujijevcima u kupnji novih invalidskih kolica

Donirati možete čak i samo jedan euro, a to je sigurno manje novaca nego što biste ostavili za kavu u kafićima da rade

PODIJELITE

Renata i Marija, dvije prijateljice koje je spojila želja da pomognu nekome kupnjom invalidskih kolica, pokrenule su upravo takvu akciju na GoGetFunding platformi.

Akcija je usmjerena na prikupljanje sredstava za dvoje članova Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, svima dobro poznatog goričkog kluba čiji članovi s najvećim osmjesima dolaze na treninge.

Andreji Vuljević koja studira komparativnu književnost i voli izlaziti s prijateljima zbog cerebralne paralize invalidska kolica neophodna su i dio njenog svakodnevnog života. “Ističe kako si financijski ne može priuštiti pomagalo koje je u potpunosti prilagođeno njenim potrebama te to narušava njezino i fizičko, ali i psihičko zdravlje. Želja joj je imati lagana kolica napravljena prema njezinim dimenzijama kako bi bez problema mogla odrađivati svakodnevne obaveze.“, objašnjavaju na stranici kampanje.

Matej Malešević je student informacijskih tehnologija na američkom fakultetu RIT u Zagrebu. Strastveni je ljubitelj književnosti i pub kvizova. Voli izlaziti i putovati te ističe kako ne dopušta da ga cerebralna paraliza definira kao osobu i sputava u stvarima koje voli raditi. “Često mu je teško gurati teška i glomazna kolica te njegovo kretanje u velikoj mjeri ovisi o drugima. Da bi mogao biti čim samostalniji, brže obavljati svakodnevne obaveze i nesmetano uživati u stvarima koje voli, potreban mu je elektromotorni nastavak koji manualna kolica pretvara u elektromotorna.

Njima je svaka godina puna izazova i prilagodbi

Foto: Igor Kolarec / Arhiva

Osobe s invaliditetom svake godine imaju godinu punu izazova i punu prilagodbi dok je ostalima ova godina predstavljala veliki problem.  Na stranici kampanje napominju s koliko se predrasuda i stereotipa suočava svaka osoba s invaliditetom dok oni vode živote i bave se sasvim uobičajenim aktivnostima kao i prosječni građanin ove zemlje. No, sve to im otežava ukoliko imaju neadekvatno pomagalo. “Osobe s invaliditetom provode većinu svojih aktivnosti upravo sjedeći u kolicima te ne moramo naglašavati koliko je za njihovo fizičko zdravlje bitno da ta ista kolica budu čim lakša, udobnija i okretnija. Nažalost, adekvatna invalidska kolica koštaju oko 50 tisuća kuna što je besramno skupo za nešto što je potreba SVIH osoba s invaliditetom.“, navode na stranici.

Zato sada i vi imate priliku pomoći Andreji i Mateju i olakšati im njihove živote kupnjom adekvatnih novih invalidskih kolica. Na stranici platforme možete donirati putem bankovne kartice ili PayPala, a za doniranje nije potrebna prijava. Cilj je prikupiti 15 tisuća dolara, a do sada je prikupljeno tek 1% sredstava. Donirati možete čak i samo jedan euro, a vjerujemo da je to puno manji iznos od onog kojeg biste dnevno potrošili na kavu da kafići rade.

Pomozite učiniti dobro djelo. Više o kampanji možete pronaći OVDJE.