Home Izdvojeno Pohvalno o sportu

Pohvalno o sportu

U Termama Jezerčica održano još jedno iznimno uspješno Savjetovanje o sportu u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice

PODIJELITE

Protekli vikend tridesetak je velikogoričkih sportskih djelatnika – što članova tijela Zajednica, što predstavnika sportskih udruga – još jednom progovorilo o stanju u velikogoričkom sportu, a glavne teme su bile Amaterski nogomet i Dvoranski kapaciteti.

Uvodno je nazočne o Javnim potrebama u sportu u 2019. godini informirao tajnik Davor Štuban. Izrazio je zadovoljstvo načinom da koji je sport praćen, posebno pohvalio ulaganja u infrastrukturu, te naznačio da će Zajednica naredne godine dodatno otvoriti neka programska područja koje će opet pospješiti rad udruga.  Riječ je ponajprije o izdvajanju za sportsku opremu i rekvizite, te o mogućem otvaranju programa perspektivnih sportaša. Osvrnuo se i na dosadašnja savjetovanja, te je konstatirao da su zaključcima doneseni na njima pretežito i većinski provedeni u djelo.

Prezentaciju plivačkih sportova u jutarnjem je terminu održao novoosnovani Savez plivačkih sportova Velike Gorice. Puštanjem u rad gradskog bazena sport u Velikoj Gorici dobiva novu dimenziju, a gospoda Levada i Maršanić sigurno će znati okupiti mlade i dati im osnove ovog bazičnog aporta. Na Savjetovanju je podržana inicijativa o osnivanju Muzeja aporta Grada Velike Gorice, nabava kombi vozila koji će se sufinancirati dijelom i sredstvima Hrvatskog olimpijskog odbora, te je dano zeleno svjetlo za doradu Pravilnika o korištenju kombi vozila i Pravilnika o održavanju aportskih priredbi.

Ipak glavne teme dvodnevnog sportskog savjetovanja bile su amaterski nogomet i mali kapaciteti dvoranskog prostora. Predstavnici nogometnih udruga zatražili su bolji tretman ponajprije kod Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice, naglasivši da su i održavanje sportskih terena i objekata te nemogućnost plaćanja stručnog kadra u radu s mlađim uzrasnim kategorijama problemi koji su proistekli smanjivanjem sredstava baš nogometašima. S druge strane moglo se ćuti mišljenje da su uvjeti u nogometu stvoreni upravo ulaganjem Grada i Zajednice, da su minulih godina gotovo 3 milijuna kuna utrošeni na danas itekako kvalitetne uvjete, ali i to da Zajednica ne bježi od potrebe za povećanjem sredstava, ali u zakonskim okvirima. Prednost će slijedeće godine dobiti udruge koje već imaju kontinuiran i sustavan stručan rad s mladima. U diskusiji su učešće uzeli dopredsjednik Zajednice Darko Blažinčić, instruktor nogometa Stjepan Grđan, član IO-a Mario Karapandžić, te predstavnici nogometnih udruga Dražen Došen, Damir Cvetko i Saša Kunić.

Predsjednik Goran Kovačić dao je uvod u tematsku cjelinu Kapaciteti velikogoričkih dvorana, istaknuvši da iako je riječ o trenažnoj dvorani, ona ipak služi i za odigravanje prvenstvenih utakmica košarkaša i rukometašica, jer su zbog skupoće druge dvorane ovi klubovi u njoj pronašli svoj dom. Zajednica je pokrenula inicijativu sa smanjenjem cijene u Srednjoškolskoj dvorani, dodao je Kovačić, i očekujemo s pravom da ista bude na razini cijena u drugim županijskim gradovima, dakle oko 160, a ne 300 kuna. Gradska sportska dvorana ne zadovoljava osnovne potrebe, zbog toga su otkazani neki izravni televizijski prijenosi, a Srednjoškolska je pak minulih godina opremljena i sredstvima Zajednice, pa smo, rekao je Kovačić, opremili istu novom rasvjetom, ranije semaforom, a župan je, temeljem naših razgovora ove godine odobrio sredstva za neke već učinjene pomake, s naznakom daljnjeg kapitalnog ulaganja.

Više od pola sata trajalo je iznimno kvalitetno obraćanje gradonačelnika Dražena Barišića. Velika Gorica je heterogeni grad visokih kvaliteta življenja i mi stalno radimo, dograđujemo, iako ima primjedaba, opaski, ali mi uzimamo odgovornost kada je to potrebno. Danas nas mnogi tapšaju po pitanju nogometa i HNK Gorice, reflektora i ulaganja, tako će sutra biti i kada je riječ o bazenu. A prvotno su bili skeptici. Veliki grad i njegovi stanovnici zaslužuju to imati, istaknuo je između ostalog gradonačelnik. Podupire i dalje ulaganja, treba pričekati vrijeme, skoro vrijeme i uložit će se u poboljšanje uvjeta u dvorani, struku treba sufinancirati iz proračuna i to ne smije biti problem, a nastavit će se i sa sufinanciranjem uvjeta iz sredstava za mjesnu samoupravu po okolnim naseljima. ‘Sive zone’ u sportu čine kvar, to je sasvim izvjesno, donose pravila koja je ponekad teško pratiti i u polu ili profesionalnom sportu. Velika Gorica je spremna preuzeti i srednješkolstvo, ali to je proces koji traje i kojeg treba dočekati. Dotle bi bilo dobro uskladiti termine po ostalim školama i tu Zajednica sportskih udruga ima pravo tražiti ih i za potrebe svojih članica raspoređivati, završio je nadahnuto polusatno obraćanje nazočnima velikogorički gradonačelnik.

Dan je pričom završila Marina Drašković. Ova bivša državna judo prvakinja i Ponos Hrvatske oduševila je nazočne govorom o apliciranju za sredstvima EU fondova i radu u Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji. Topla priča mlade uspješne žene ostavila je sve bez daha, kapnula je pokoja suza i svi su uživali u načinu na koji je Marina ispričala priču o radu sa djecom i borbi za sredstvima koja će itekako pospješiti njihov rad. Riječ je o 1,2 milijuna kuna.

Goran Klobučarić