Home Crna Kronika Poginulo pet osoba, policija planira intenzivne prometne akcije

Poginulo pet osoba, policija planira intenzivne prometne akcije

PODIJELITE

Na području Policijske uprave zagrebačke, u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 19. veljače 2024. godine, u prometnim nesrećama poginulo je pet osoba, što je za jednu poginulu osobu više u odnosu na isto vremensko razdoblje u 2023. godini, priopćili su iz PUZ-a.

Napominjemo da je najčešće uzrok prometnih nesreća s poginulim osobama neprilagođena brzina kretanja vozila, nepropisno skretanje, nepropisno pretjecanje, nepropisno kretanje vozila kolnikom i ostale greške pješaka. Uz navedeno nerijetko se veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi, a također i još uvijek nedovoljno istražen utjecaj korištenja mobitela i drugih uređaja od strane vozača na uzrok prometne nesreće. Za posljedice sudionika u najvećoj mjeri je uzrok nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige.

Slijedom toga, u cilju povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, Policijska uprava zagrebačka će u narednom vremenskom razdoblju poduzimati intenzivnije mjere koje će biti usmjerene na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje tzv. „četiri ubojice u prometu – alkohol, brzina, mobitel i pojas.

Ujedno energičnije ćemo provoditi i represivno postupanja prema vozačima motocikla, mopeda, bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, kao i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu.

Svim planiranim aktivnostima težimo ka podizanju prometne kulture koja rizike u prometu svodi na minimum.