Home Izdvojeno PODBREŽNICA: Neće doći do spajanja Zadarske i Dobriline

PODBREŽNICA: Neće doći do spajanja Zadarske i Dobriline

Zadarska ulica u svom sjevernom dijelu ostaje slijepa ulica, ali gradi se prilazna cesta zbog nove radne zone uz Gradsko groblje

PODIJELITE

S početkom srpnja pokrenula se građanska inicijativa mještana Podbrežnice u vezi spajanja Zadarske ulice i Ulice Jurja Dobrile. Dio građana protivio se toj ideji jer su željeli zadržati svoj mir u naselju te su u posljednjih mjesec dana peticijom skupljali potpise. Ovime su željeli pokazati gradskoj vlasti što misle o toj ideji, a danas se pokazalo da je ista urodila plodom. Naime, kako je na obraćanju medijima izjavio gradonačelnik Dražen Barišić, do spajanja ulica neće doći, no nove ceste će ipak biti.

“Grad je zaprimio zahtjev za spajanje Zadarske ulice i Ulice Jurja Dobrile sukladno i drugim zahtjevima drugih gradskih četvrti pa smo to spajanje uvrstili i u ovogodišnje planove. Naše mišljenje je, a i davno su urbanisti još prije 30, 40 godina projicirali, da bi spajanje omogućilo kvalitetniju vezu s ostalim glavnim prometnicama u okruženju, ali i manji pritisak na jedini ulaz u naselje. Naknadno se pojavila želja velikog broja mještana koji se protive spajanju spojne ceste. Kao i uvijek, na usluzi smo građanima i slušamo ih te je došlo do odluke da Zadarska ulica u svom sjevernom dijelu može ostati slijepa ulica, kao i do sada.”

Što se tiče nove gradnje, gradila bi se ulica uz Gradsko groblje i ona bi se spojila s Dobrilinom, tako da bi se mogao opslužiti taj dio područja grada koji je postao vrlo intenzivan. “Budući da se jedan objekt Eurospina već izgradio, a drugi objekt Mullera će se ovdje brzo izgraditi, imamo i međunarodnog investitora koji bi se pozicionirao na plohi iza Eurospina pa moramo omogućiti investitoru opsluživanje i pristup na javnu površinu.Ta cesta koja će se graditi bi trebala biti iza Gradskog groblja i neće se za sada spojiti sa Zadarskom ulicom.”

S obzirom na to da je spajanje bilo u urbanističkim planovima, ono će i dalje biti moguće ako građani tako odluče. “Ukoliko građani jednog dana odluče da se ona spoji, mi ćemo to na način kako će oni to prezentirati moći spojiti. Ovime ćemo omogućiti da se aktivira nova radna zona, otvore nova radna mjesta i stvori novi sadržaj. Ono što je bitno, ta ulica neće biti obična ulica, već će biti do 24 metra širine i imati će svoju šetnicu, biciklističku stazu i kolnik koji će biti po svim suvremenim svjetskim standardima.”

Medijima se obratio i Ivica Kolarec, predsjednik gradske četvrti Miljenko Granić koji se prisjetio što prikazuju prostorni planovi. “Svima je poznato da su naselje Podbrežnica i Zadarska ulica napravljeni još prije 36 godina i da je ta ulica prilikom izgradnje zaustavljena na kraju naselja. U svim prostornim planovima ona je bila predviđena kao nastavak i spajanje na Ulicu Jurja Dobrile, sve dok se nije pojavila ova inicijativa. Tu ulicu smo stavljali u naše programe rada, tako i za ovu godinu i to na zahtjeve građana da se ta ulica konačno završi. Stavili smo ju u program završetka izgradnje. Čuli ste da je inicijativa građana zainteresirana da ta ulica bude i dalje slijepa te da tamo i završi zbog manjeg prometa ili da nema prometa kroz naselje, to jest da nema tranzitne ceste i drugog izlaza iz naselja. Trenutno imamo samo jedan izlaz iz naselja i to na Zagrebačku ulicu. Poštujemo interese struke, prostorne planove, a važni su nam i naši građani, susjedi.”

Gradonačelnik je spomenuo i projekt kombiniranog igrališta u Podbrežnici za koje se nada da će se uskoro realizirati u blizini gradskih vrtova.