Home Izdvojeno Počinje potraga za novom lokacijom tržnice?

Počinje potraga za novom lokacijom tržnice?

PODIJELITE

Zelena tržnica na novoj lokaciji u Školskoj ulici otvorena je prije 10 dana, ali ona je i dalje top tema u Velikoj Gorici. Prodavači negoduju zbog skučenog prostora i traže bolje rješenje. Isto je upozorila i većina govornika na 7. sjednici velikogoričkog Gradskog vijeća, na kojoj je ipak potvrđeno da će se voćem i povrćem trgovati upravo u Školskoj ulici.

gradsko-vijece-frame-(8)

Predsjednik gradskog vijeća Tomo Vidović (HDZ) objasnio je kako ostanak na Tržnom centru nije bio moguć jer je predstavnik vlasnika tražio 4,5 eura za četvorni metar dnevnog najma otvorenog prostora.

vijece-tomo-vidovic02

‘OMČA OKO VRATA’

– Pa tko to može platiti kad je i cijena od 1 eura koju smo plaćali za zatvoreni, odnosno poluzatvoreni prostor bila za tvrtku i Grad omča oko vrata. Sad se cijena podigla na 4, 5 eura. Naprosto je Grad onemogućen da sačuva lokaciju koja je bila svima prihvatljiva – rekao je Vidović.

Oporba, ali i HSS-ova Božica Jankeš iz vladajuće koalicije, upozoravali su da tržnica u blizini škole nije primjerena te da za učenike može biti i opasna.

– Taj prostor nikako ne udovoljava potrebama građana, a niti onih koji na njoj prodaju. Prometna gužva, nemogućnost parkiranja u ulici gdje se nalaze dvije škole i prometuju školski autobusi, sa sigurnosnog je stajališta prostor visokog rizika. Sam prodajni prostor je potpuno nefunkcionalan. Klupe su postavljene tako da se veoma teško prolazi. Sve su to razlozi da ovaj prostor ne može biti gradskom tržnicom – istaknula je Jankeš.

vijece-damir-simunicŠIMUNIĆ: I TI BI ZAPLAKAO

– Bio sam u petak na tržnici kada se očekuje gužva. Ja ne znam koliko je vas bilo tamo i jeste li čuli što govore. Ne da je strašno, nego kad ih čovjek sluša i kad vidiš da plaću i ti bi zaplakao. To ne da nije korektno, već je krajnje nehumano – upozorio je Damir Šimunić (SDP).

Tomo Vidović odgovara da je lokacija u Školskoj ulici privremeno rješenje, te da je cilj bio napokon legalizirati tržnicu.

– Trajno rješenje treba tražiti, ovo je preduvjet da se može legalno obavljati djelatnost na sadašnjoj lokaciji. Grad je izdao nalog VG komunalcu da se poduzimaju mjere kako bi se olakšao pristup tržnici i poboljšati što se može – govorio je Vidović.

SDP-ova Vesna Fabijančić-Križanić napomenula je kako Školska ulica ne može biti niti privremeno rješenje.

Vijece-Vesna-fabijancic-krizanic

– Prigodna prodaja pod šatorom je bila od kolovoza 2012. godine. I nikoga nije smetalo dok je tražio ili nije tražio adekvatno rješenje što ta prigodna prodaja traje toliko puta više od dozvoljenih 60 dana. Ja ne mogu dići ruku da to bude na lokaciji gdje je dnevno 1600 učenika, što pješice, što autobusom, gdje je vrlo upitan protupožarni put i što je na tu ulicu izlaz Javne vatrogasne postrojbe u slučaju većih nedaća. Zato ovo ne može biti niti privremeno rješenje – rekla je Fabijančić-Križanić.

vijece-goran-beus-richembergh

RICHEMBERGH: NIJE KOREKTNO

– Upozorili smo na sve rizike tog rješenja. I na apsolutnu neadekvatnost. Od prometnog, sigurnosnog, dostavnog, kakvog god hoćete aspekta. Još prije 13 mjeseci je opozicija u ovome gradu rekla zašto to nije dobro rješenje te da treba tražiti novo. Ako mi danas dolazimo s tim istim rješenjem pred Gradsko vijeće, znači da u 13 mjeseci nitko nije prstom mrdnuo da nađe bolje. I sada govoriti da je to privremeno rješenje, nije korektno – naglasio je Goran Beus Richembergh (HNS).

PAVIŠIĆ: OVO JE NUŽNO ZLO

– Ja se ne smatram odgovornim. Svi oni koji su dozvolili da vlasnik Tržnog centra postane osoba koja je sada vlasnik, oni su krivi za situaciju koja se dogodila. I neka oni budu odgovorni za to. Ovo što se sada dogodilo je nužno zlo. Sigurno da ovdje tržnica ne može ostati. Moramo biti svjesni da smo bili taoci i da nam se dalje nameće da budemo taoci. Trebamo imati tržnicu poput Utrina i izvan centra gdje bi se riješila sva infrastruktura. Dajmo si zadaću i nađimo lokaciju. Dal kod radnikovog igrališta, kupiti zemljište kod dvorane ili na prostoru iza groblja, ne vidim problem – zaključio je Vladimir Pavišić (HDZ).

Gradsko-vijece