Home Izdvojeno Počinje akcija energetske obnove goričkih vrtića i škola

Počinje akcija energetske obnove goričkih vrtića i škola

PODIJELITE

Grad Velika Gorica prijavit će se na natječaj Ministarstva graditeljstva za projekt energetske obnove odgojno obrazovnih ustanova. Vrtiće i škole kojima je obnova prioritetna odabrat će osnovana radna skupina. Njezinim je članovima Ivana Ostojić iz IQ Consultinga danas pružila sve potrebne informacije i savjete za uspješan rad.

– Upoznali smo se s uvjetima natječaja kako bi uopće mogli odrediti koje ćemo objekte prijaviti te koliko će investicija stajati. Cilj nam je dobiti sredstva iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, koja se raspoređuju putem Ministarstva graditeljstva – napomenuo je voditelj gradskog Ureda za zaštitu okoliša, Marko Ružić.

radna skupina

SMANJITI TROŠKOVE I EMISIJU CO2

Iz Operativnog programa je za projektnu dokumentaciju namijenjeno 4,5 milijuna kuna, a za samu energetsku obnovu zgrada 50 milijuna kuna.

ivana_ostojic

– U praksi se može izrealizirati sve što je dobro pripremljeno. Iskustvo mi govori da će takav projekt onda i biti prihvaćen za financiranje. Prihvatljive su sve aktivnosti koje povećavaju energetsku učinkovitost za minimalno 20 posto u odnosu na postojeće stanje, kako bi se u konačnici smanjila potrošnja energenata, a gradovima i općinama smanjiti troškove fiksnog poslovanja. Također, krajnji je cilj smanjiti i emisiju CO2, ali i povećati kvalitetu boravka u određenim prostorima – pojasnila je Ivana Ostojić.

LED RASVJETA U KUMIČIĆU

Osnovna škola Eugena Kumičića je tako u prošloj godini izrealizirala projekt energetski učinkovite rasvjete. Zamijenivši zastarjelu, učenicima i profesorima je radni prostor počela osvjetljavati moderna LED rasvjeta. Nekadašnja je, naime, veliku količinu energije trošila na nepotrebno zagrijavanje.

– Rezultati su se javili u vrlo kratkom periodu, a bili su vidljivi na računu. Troškovi rasvjete su se smanjili za čak 50 posto, a kvaliteta rada u učionicama znatno se povećala zbog bolje osvjetljenosti prostora – zaključila je Ostojić.