Home Izdvojeno FOTO Počeli su radovi na obnovi zgrade u Šetalištu Franje Lučića

FOTO Počeli su radovi na obnovi zgrade u Šetalištu Franje Lučića

Goričani će uz šetnicu koja dolazi dobiti obnovljeno središte grada - administrativno, političko i gospodarsko

PODIJELITE

Jutros su počeli radovi na obnovi zgrade u Šetalištu Franje Lučića, građanima dobro poznata kao bivša galerija Kordić. Zgrada bivše galerije bit će energetski obnovljena, a zgrada u dvorištu bit će srušena i pretvorena u Muzejski depo.

“Prema obećanjima koje smo dali prije nekoliko godina, sada uređujemo centar naše Velike Gorice. Izgradili smo Centar za posjetitelje, a sada smo krenuli u obnovu zgrade mnogima poznatu kao staro gradsko rodilište. U dvorištu ćemo za koji tjedan početi graditi Muzejski depo u visokoj vrijednosti, jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe. Nadam se da ćemo s početkom rujna krenuti rušenje pa i izgradnju Stare Općine. Želimo dobiti identitetsku vrijednost u ovom dijelu Gorice. Kasnije nas čeka preseljenje pravosuđa, rekonstrukcija zgrade Gradske uprave i ostalih zgrada. Time će Goričani uz šetnicu koja dolazi dobiti svoje središte – administrativno, političko, gospodarsko..”, rekao nam je gradonačelnik Dražen Barišić.

Ova zgrada je završena 1898. godine, u vremenu koje se smatra najplodnijim godinama u građanskoj izgradnji Velike Gorice. Predstavljala je pokazni objekt bogate obitelji, a postala je i vrlo važan objekt za građane. Na ovom mjestu bilo je rodilište, prva privatna Galerija u gradu, Galerija Kordić, a sada Upravni fond za EU fondove i investicije.

“Projekt obnove zgrade je u vrijednosti od 5 milijuna kuna, a za te novce ćemo obnoviti zgradu izvana i iznutra, dati joj potpuni komoditet od podruma do krova. Osim energetske obnove dobit će i nove reprezentativne i uredske prostore za potrebe Grada i udruga koje će ih trebati. Ovo je slijed natječaja kojima smo obnovili Osnovnu školu u Vukovini i OŠ Nikole Hribar te vrtić Ciciban. Ovo je četvrti natječaj u tom slijedu kojim smo uspjeli s EU sredstvima energetski obnoviti zgrade.”, zaključuje Barišić.