Home Gospodarstvo Na Plesu otvoren NATO objekt za komunikacijsko-informacijske sustave

Na Plesu otvoren NATO objekt za komunikacijsko-informacijske sustave

Ukupna vrijednost radova je 3 729 513 eura, a gradnju je financirao NATO.

PODIJELITE
Foto: M. Čobanović/MORH

U Vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu jučer je simboličnom ceremonijom presijecanja vrpce svečano otvoren novoizgrađeni objekt za smještaj hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NCISG – NATO Communication and Information Systems Group).

Objekt u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, čiju je izgradnju financirao NATO, koristit će hrvatska postrojba – bojna veza Hrvatske kopnene vojske (HRV DCM F – Deployable Communication and Information Systems Module), koja se nalazi u sastavu 1. bojne veze NCISG, sastavnice Savezničkog zapovjedništva snaga za Europu – SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe).

Foto: M. Čobanović/MORH

Projekt uspostave i izgradnje nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula – HRV DCM F službeno je započeo u svibnju 2014. godine. Između ostalih projektnih zadataka, cilj je bio osigurati infrastrukturu za rad, što uključuje izgradnju objekta trajnog smještaja hrvatske sastavnice DCM, u skladu sa svim propisanim NATO normama i standardima za postrojbu tog tipa. Radovi na izgradnji objekta započeli su u veljači prošle godine, a završeni su krajem rujna ove godine. Ukupan financijski trošak radova iznosi 3 729 513 eura.

Ceremoniji otvorenja je, uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i direktora Glavnog stožera OS RH kontraadmirala Roberta Hranja prisustvovao i zapovjednik NCISG general-bojnik Walter Huhn. – Vjerujem kako će se naše čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo s NATO savezom i dalje nastaviti izgradnjom obrambenih sposobnosti naše Hrvatske vojske, a dijeljenje iskustava i obrana zajedničkih vrijednosti među partnerskim zemljama NATO saveza neka nam i dalje bude nit vodilja – rekao je ministar Krstičević i zahvalio se svim djelatnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u realizaciji ovog vrijednog projekta.

Foto: M. Čobanović/MORH

– Ovaj projekt od velike je važnosti za Oružane snage RH. Razvojem sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim područjima uz pomoć i vodstvo stručnjaka iz NATO-a povećavamo svoje znanje i stručnost na tom području, te na taj način razvijamo nove generacije vojnih stručnjaka koji će na kraju poboljšati standarde u Oružanim snagama pri razvoju nacionalnih rješenja – istaknuo je kontraadmiral Hranj.

Foto: M. Čobanović/MORH

Ministar Krstičević je rekao kako vrijednost ovog projekta daleko nadilazi materijalnu vrijednost samog objekta, jer ovim projektom Oružane snage dobivaju vrhunski obučene i uvježbane pripadnike. – Vi ste ti koji činite razliku, a daljnjim cjeloživotnim obrazovanjem u najkvalitetnijim obrazovnim institucijama nastavit ćete doprinositi razvoju naše pobjedničke hrvatske vojske na zahtjevnom i brzo rastućom području informacijskih i komunikacijskih tehnologija – poručio je ministar pripadnicima hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave – NCISG, te dodao kako je ponosan na njihov angažman proteklih godina u NATO misijama, gdje su se pokazali kao pouzdan partner na kojeg članice Saveza mogu računati.

Foto: M. Čobanović/MORH

Zapovjednik NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NCISG) general-bojnik Walter Huhn izrazio je zadovoljstvo što će ovaj objekt, financiran od strane NATO-a, poslužiti za povećanje sposobnosti Oružanih snaga RH. Također, izrazio je zahvalnost Hrvatskoj i ministru Krstičeviću na sudjelovanju u ovom projektu te je istaknuo, kako je najvažnije imati dobro obučeno i educirano osoblje te kvalitetnu i dobru opremu, a ovo je dobar primjer za to.

Foto: M. Čobanović/MORH