Home Izdvojeno Plemeniti Turopoljci krenuli u proučavanje vlastite povijesti

Plemeniti Turopoljci krenuli u proučavanje vlastite povijesti

PODIJELITE

Plemenita opčina turopoljska pokrenula je projekt arhiviranja i sistematizacije građe za povijest Turopolja. Novi župan najavio je i osnivanje Povijesnoga odbora POT-a, koji bi s radom trebao krenuti uskoro. Otkrivena je sasvim slučajno na jednom od sučijskih spravišča karta sjenokoše iz 1876. godine, a POT je iz Državnog arhiva pribavio faksimil Povelje bana Nikole iz 1278. godine.

– Jedna od temeljnih zadaća POT-a je i očuvanje bogate povijesne baštine Turopolja koju pisanim tragom pratimo od 13. stoljeća. Upravo stoga POT je unutar svoje organizacije pokrenuo tzv. Povijesni odbor koji će za cilj imati istraživanje i predstavljanje bogatog nasljeđa koji su nam ostavili naši preci kroz stoljeća. Kroz predavanja, nove publikacije i povijesna istraživanja želimo učvrstiti naš turopoljski identitet i pokazati koliko je Turopolje kroz svoju Plemenitu opčinu očuvalo posebnosti našega kraja – poručuju iz POT-a i pozivaju autore radova i sve zainteresirane za proučavanje da im se obrate.

Izvor: Plemenita opčina turopoljska
Izvor: Plemenita opčina turopoljska/karta sjenokoše

U novoj digitalnoj arhivi od bitnih povijesnih dokumenata zasad se nalaze prvi svezak Laszowskijeve “Povijesti Plemenite opčine Turopolja”, prvi svezak zbirke latinskih dokumenata “Povijesni spomenici Plemenite općine Turopolja” istoga autora te Eszterhazyjev Propis iz 1735, odnosno “Red iliti način reštauracije oficerov plemenite občine Turova polja”, po kojemu se i danas biraju opčinski dužnosnici.

U digitalnoj arhivi možete pročitati o povijesti demokracije u Turopolju, arheoloških istraživanjima “Lukavca prije Lukavca”, o povijesnom oružju Turopoljskog banderija i najstarijem tekstu kajkavskoga književnog jezika te iscrpno o povijesti Plemenite opčine turopoljske u dvadesetom stoljeću.