Home Najave PERUNFEST 2022. Mala nevidljiva stvorenja tema su ovogodišnjeg festivala zaboravljenih priča

PERUNFEST 2022. Mala nevidljiva stvorenja tema su ovogodišnjeg festivala zaboravljenih priča

Ako imate program, pričaonicu, radionicu, predstavu ili pak želite pomoći volontiranjem, prijave su otvorene do kraja srpnja

PODIJELITE
Foto: Perunfest/Facebook

Festival zaboravljenih priča i narodnih predaja Perunfest i ove godine će se održati u kuriji Modić – Bedeković u Donjoj Lomnici. Organizatori otkrivaju kako će se ovogodišnje izdanje ovof festivala održati 10. i 11. rujna.

– Ovog Perunfesta prisjetit ćemo se priča iz hrvatske nematerijalne kulturne baštine o malim nevidljivim stvorenjima poznatim kroz razna imena; nevidenčeki, nevidinčići, slični njima posvečkari i langolijeri iz sjevernijih krajeva, te maciči, malići i tintilini iz primorskih krajeva i hrvatskih otoka – navode organizatori.

Mala nevidljiva stvorenja tema su Perunfesta 2022.

Priče o nevidnčićima sjećali su se naši stari i pripovijedali su ih generacijama, čak i prije dolaska Slavena u ovo područje. Često bi se ta bića skupljala noću oko kuća ili pak po poljima i šumama, tamo gdje bi boravili ljudi. Opisuje ih se kao nevidljiva stvorenja koja ispuštaju zvukove slične plaču malog djeteta. A za toplih ljetnih noći formiraju se u obliku kružne plazme, lopti nalik, koja gori i pluta na toplome zraku, ili se pak kotura iznad površine vode. Čuli bi ih gdje milo govore ili jecaju pa su često ljudi vjerovali da su to duše nekrštene djece ili pak nerođene mrtve djece.

Voljeli su mlijeko i slatkiše, pa bi im domaćini, da ih udobrovolje, ostavljali mlijeko, a u nekim krajevima ti mali nestašćci bi znali polupati suđe i prozore kada bi po kuhinji tražili sakriveno brašno ili slatkiše. Ljudima bi znali i sakrivati stoku, ali bi je i vratili kada bi im se ostavio dar u slatkome ili mlijeku.

Spominju ih i kao izrazito pravedna stvorenja od kojih su bježali svi oni zlih namjera jer bi mogli prepoznati hrđavo i zlo srce, a takvoga bi onda u pepeo spalili.

Foto: Katarina Drvodelić/Arhiva

– Moja baka ih se prisjećala svakog proljeća kada bi se noću topio snijeg, jer tada bi nevidinčići jahali pesiglavce po šumama. Tada bi se čula buka po krovovima, cviljenje i zapomaganje pesiglavaca dok luđački bježe dok ih nevidinčići love i na grivama im jašu.
Voljeli su isto vitlati žeravicama iznad ognja ili snijegom za vrijeme mećava. Pa kada bi se tako vjetar ili zrak spiralno vitlao to su onda oni na tome plesali. A kada su gladni i traže mlijeka spuste se kroz dimnjak u peć i tada pucaju u cjepanicama dok gore. Tako da katkad žeravica prsne i otvori silinom vrata peći. Smirili bi se odmah čim bi im baka ostavila malo mlijeka kod praga – ističe Zdenko Bašić, umjetnički direktor Perunfesta.

Vole i mačke jer ih one mogu vidjeti, pa ih katkada naganjaju ili s njima u veljači pjevaju i cvile kroz noć. A često im i ukradu mlijeko ako im se ostavi van kuće…

Do kraja srpnja prijave programa

Svi koji to žele i imaju dara, neka nam se pridruže i budu dio Perunfesta i pomognu nam prisjetiti se ovih starih priča. Ako imate program, pričaonicu, radionicu, predstavu ili pak želite pomoći volontiranjem molimo da se prijavite na mail s kratkim opisom i kontaktom za daljnji dogovor o suradnji na mail mbiskupic@muzej-turopolja.hr. S veseljem vas očekujem ove jeseni – poručuju organizatori.

Prijave su otvorene od danas do kraja srpnja.