Home Gospodarstvo Označili početak radova na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb

Označili početak radova na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb

PODIJELITE

Svečanim obilježavanjem gradnje Novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb označeni su glavni građevinski radovi na izgradnji nove zgrade terminala. Tako su nakon pripremnih radova započetih u prosincu 2013. godine stvoreni preduvjeti da se krene u fazu radova na samoj zgradi.

Gradnja je obilježena postavljanjem poruke u tubi, koja navodi kako je riječ o zajedničkom projektu, realiziranom u obliku javno-privatnog partnerstva, između Republike Hrvatske i konzorcija ZAIC, a potpisao ju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

zracna-luka-kamen-temeljac02– Danas se obilježava značajna prekretnica u namjeri Zagreba da u potpunosti iskoristi svoj potencijal i postane važno regionalno središte – kazao je dr. Sani Şener, predsjednik Uprave i izvršni direktor tvrtke TAV Airports Holding, tvrtke koja ima 15 posto udjela u konzorciju ZAIC.

Ukupna investicija vrijedna je 331 milijuna eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.  Ugovor o koncesiji uključuje upravljanje zračnom lukom u razdoblju od 30 godina, financiranje, dizajn i izgradnju novog putničkog terminala površine 65.000 m2 koji će zamijeniti trenutni terminal.

Izgradnja terminala trebala bi biti gotova krajem 2016. godine, a tada će, kažu iz Zračne luke, putnički terminal moći godišnje primiti 5 milijuna putnika, za razliku od trenutnih 2 milijuna.

zracna-luka-kamen-temeljac03