Home Izdvojeno Oživljen Tur uz pomoć Cicibana

Oživljen Tur uz pomoć Cicibana

PODIJELITE

U povodu 20. obljetnice Grada Velike Gorice, Dječji vrtić Ciciban osmislio je prigodni projekt revitalizacije pragoveda tur po kojem je Turopolje dobilo ime.  Dvije skulpture tura od polietilena, rad akademskog slikara Vinka Bagarića, tematski su oslikali djeca i odgojitelji velikogoričkog Dječjeg vrtića Ciciban. Motivi na skulpturama su vedute našega kraja, poput kapele Svete Barbare iz Velike Mlake, zgrade Muzeja Turopolja ili pak Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.

ciciban tur

Turovi su postavljeni ispred Muzeja Turopolja Velika Gorica i na Trgu Stjepana Radića, kao dio gradske akcije obilježavanja 20. obljetnice osnutka Grada Velike Gorice.

ciciban tur

Djeca iz Dječjeg vrtića ‘Žirek’ ukrasila su tur ispred Pučkog otvorenog učilišta, a djeca iz vrtića ‘Lojtrica’ i Velika Gorica su napravili velike brojeve 20 na ulasku u grad. U dva dana skulpture tura izazvale su veliki interes i divljenje građana, posebno onih najmlađih. Ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Barica Marjanović upućuje zahvalu obitelji prerano preminulog Vinka Bagarića koja je omogućila da skulpture budu prigodno oslikane i izložene u našemu Gradu.
– Većina djece, ali i odraslih ne znaju gotovo ništa o turu, pragovedu po kojem je naš kraj dobio ime. Želja nam je upoznati djecu s poviješću Turopolja. Dječji vrtić Ciciban ima iza sebe već niz akcija kroz koje smo promovirali tradicijske vrednote Turopolja poput obilježavanja Jurjeva, turopoljskog Fašnika, prigodnih radionica i scenskih nastupa. – rekla je ravnateljica Marjanović.

ciciban tur

Skulpture su u vlasništvu obitelji Bagarić i do sada su većinom bile sakrivene od pogleda javnosti. Postavljanjem skulptura bi se iz zaborava izvukao umjetnički rad akademskog slikara Vinka Bagarića, a Velika Gorica, kao centar Turopolja dobila bi prepoznatljive vedute – 2 tura.

Vinko Bagarić rođen je 21. srpnja 1965. godine u Bukovici – Tomislavgrad. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Sarajevu gdje je završio školu primijenjenih umjetnosti te studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bio je voditelj restauratorskih radova na sakralnim objektima u dolini Neretve. Autor je i izvođač četiri skulpture u bronci od kojih se izdvaja spomenik Kralja Tomislava u Tomislavgradu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima je i proglašenje vitozom Reda očuvanja hrvatske kulturne baštine kraljice Katarine. Živio je i radio u Velikoj Gorici. Vinko Bagarić, preminuo je 9. siječnja 2015. godine.