Home Gospodarstvo Ovogodišnja berba u Vukomeričkim goricama započinje sredinom rujna

Ovogodišnja berba u Vukomeričkim goricama započinje sredinom rujna

Vinogradari su poslušali stručno predavanje upravo o nadolazećoj berbi, izazovima i procesima tehnološke zrelosti grožđa

PODIJELITE

Vinogradari i vinari Vukomeričkih gorica su se nakon obilježavanja Bartolova i Lovrekova okupili na zajedničkom predavanju. Fokus je bio na pripremama za nadolazeću berbu grožđa. Ističu kako je ova godina bila posebno izazovna za vinogradare zbog specifičnih vremenskih uvjeta. Berba će ove godine započeti sredinom rujna, otprilike deset dana kasnije u usporedbi s prošlogodišnjim periodom.

Predavanje je održao enolog i partner tvrtke “PAVIN” d.o.o., dipl. ing. agronomije Nenad Maslek, a teme predavanja su bile obuhvatne te vezane uz procese tehnološke zrelosti grožđa, samu berbu, obradu grožđa, proces taloženja i fermentaciju mošta te primjenu enoloških sredstava za bijela i crna vina.

Poseban naglasak stavljen je na izazove ove godine te na prilagodbu procesa uzimajući u obzir specifične uvjete rasta grožđa. U sklopu predavanja, sudionici su imali priliku kušati nekoliko sorti vina, što je dodatno obogatilo iskustvo.

Nakon završetka predavanja, otvorena je sesija pitanja i odgovora, gdje su sudionici imali priliku postaviti stručna pitanja.