Home Izdvojeno Otvorena izložba o Andautoniji

Otvorena izložba o Andautoniji

PODIJELITE

U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je izložba ”20 arheoloških top destinacija u Hrvatskoj – Arheološki park Andautonija”. Izložbom se najavljuje otvorenje Arheološkog parka, koji je svake godine otvoren od 1. svibnja do 1. studenog, te se obilježava 15 godina suradnje na vizualnom identitetu Arheološkog parka s tvrtkom Likovni studio.

Arheološki lokalitet u Šćitarjevu osnovan u 1. stoljeću prije Krista, predstavljen je kroz lik Markusa Iuentiusa Primigeniusa, ribara iz Andautonije.

– Riječ je o ideji da se stvarni stanovnici Andautonije, čija imena znamo zahvaljujući natpisima koji su tamo nađeni, na neki način ožive kroz ovakve crtane likove. Zahvaljujući autoru crteža, Danku Jakšiću i njegovom kolegi Tomici Mrčiću, oživljen je lik Marcusa Iuentiusa Primigeniusa, koji je bio ribar u 2. stoljeću. Taj lik je postao okosnica vizualnog identiteta parka, on se pojavljuje na suvenirima, kao putokaz, interpretacijske ploče i na neki način daje posebnu atmosferu i ugođaj u samom Arheološkom parku – istaknula je Dora Kušan Špalj, djelatnica Arheološkog muzeja Zagreb i jedna od autorica knjige 20 top arheoloških destinacija Hrvatske.U sklopu izložbe prezentirana je i knjiga ”20 top arheoloških destinacija Hrvatske” koja je nastala u suradnji Ministarstva turizma i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Vlasta Klarić, druga autorica knjige, istaknula je kako je zadovoljna što se danas govori o Andautoniji, s obzirom na to da je ona već 15 godina prepoznata kao top destinacija za edukativni i školski turizam i što se Turistička zajednica Zagrebačke županije izuzetno trudi na kvalitetan način promovirati ju.

– S obzirom na to da Andautonija pruža jednu odličnu interpretativnu razinu, razinu prezentacije za školsku djecu, važno je da takvi lokaliteti budu prepoznati ne samo u Hrvatskoj nego i izvan Hrvatske. Upravo zato ona je ušla u ovu knjižicu, 20 top arheoloških destinacija Hrvatske – istaknula je Vlasta Klarić.Izložbi su nazočili i direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, Zlatko Herček te Ivo Bašić, državni tajnik Ministarstva turizma. Izložbu je svečano otvorio Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, istaknula je kako je tijekom 400 godina Andautonija bila administrativno-upravni, gospodarsko-kulturni te vjerski centar područja na kojem se danas prostire Zagreb.Zahvaljujući sustavnim arheološkim istraživanjima poznato je da je Andautonija bila grad s kamenim opločenim ulicama, gradskom kanalizacijom i luksuzno opremljenim javnim i stambenim objektima. Dosadašnji nalazi svjedoče da se radilo o gradu koji je tijekom 400 godina bio centar prostora na kojem se danas prostiru Zagreb i Velika Gorica.

Povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, održat će se u nedjelju, 14. i 21 svibnja 2017. godine manifestacija ”Proljeće u Andautoniji” i ”II. Festival eksperimentalne arheologije”. Kroz razne radionice, igraonice i izložbe na otvorenom predstavlja se svakodnevni život u rimskom gradu.