Home Izdvojeno Otvoren 17. međunarodni festival folklora

Otvoren 17. međunarodni festival folklora

PODIJELITE

Jučer je u dvorani Gorica u Pučkom otvorenom učilištu službeno otvoren 17. međunarodni festival folklora. Nastupila su društva iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Albanije i Litve.

Večer je pjesmom i plesom otvorilo FA Turopolje koje je i organizator festivala. – Ovakav festival puno znači i za naše folkloraše jer imaju priliku iz prve ruke upoznati kulturu i tradiciju različitih zemalja. Nama je bitno da se svi druže i da jedni druge poštuju i na kraju nastup nagrade aplauzom. Isto tako, jedan od ciljeva ovog festivala je i kvaliteta. Kroz povijest festivala nastupila su društva iz svih kontinenata, njih 136 iz čak 24 zemlje. – rekla nam je Zlata Cundeković, predsjednica FA ”Turopolje”.

– Kroz 17 godina Međunarodnog festivala kojeg organizira FA Turopolje prošlo je nekoliko tisuća izvođača iz cijelog svijeta i na to smo mi kao Grad ponosni. Tako stranci upoznaju naš grad, našu županiju, našu domovinu Hrvatsku. Apsolutno podržavamo djelovanje FA Turopolja koji vrijedno i kvalitetno radi, ali također napominjem kako imamo još jako puno kvalitetnih KUD-ova na području Grada Velike Gorice koji vrijedno rade na prezentaciji i promociji ovog kraja, te zaslužuju punu podršku Grada kao što su imali i do sada. – poručio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Večeras će biti službeni nastup folklornih grupa i podjela priznanja. U 20 sati i 30 minuta u Dvorani Gorica POUVG-a nastupit će: FA ”Çamëria” iz Vlorëa iz Albanije, KUD ”Izvor” iz Usore iz Bosne i Hercegovine, FA ”Razložki meraci” iz Razloga iz Bugarske, Kulturno-umjetnička udruga ”Cernik” iz Cernika iz Hrvatske, FA”Žirginėliai” iz Plungėa iz Litve te KUD ”Ilinden” iz Demir Hisara iz Makedonije.

Program će voditi Ana Mirenić, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Foto: Mario Žilec