Home Izdvojeno Osmogodišnja Marta Trgovac peta u Europi: Da se mogu vratiti natrag pobijedila...

Osmogodišnja Marta Trgovac peta u Europi: Da se mogu vratiti natrag pobijedila bih, jer protivnicima ne bih dala kraljicu i konja!

PODIJELITE

Marta Trgovac iz Šahovskog kluba Polet Buševec izborila je peto mjesto na Prvenstvu Europske unije za mlade šahiste u austrijskom Murecku. Osmogodišnja Marta igrala je zajedno s djevojčicama i dječacima te još jednom pokazala svoj glavni adut – izuzetnu moć opažanja.

– Marta je ostvarila dobar rezultat s pet osvojena boda. Ždrijeb joj je dodijelio u 5 kola od 9 da igra s dečkima, a budući da ima tek 9 godina ovaj rezultat možemo smatrati odličnim – ističe predsjednik ‘Poleta’ Zlatko Rožić.

KORAK DO ZLATA

marta trgovacMlada šahistica igrala je u konkurenciji do 10 godina, u kojoj je bilo 24 natjecatelja. Njezina majka ističe kako joj je za dlaku izmaknuo zlatni pehar, jer je bila druga od 11 djevojčica, ali je po dodatnim kriterijima osvojila peto mjesto.

– Ona je jednostavno uživala i na natjecanju i općenito u Murecku, a bila je toliko opuštena i neopterećena prvenstvom, da se usput neopterećeno igrala. Bila je, međutim, svjesna i kako je to za nju veliki događaj u karijeri jer je nastupila na svom prvom međunarodnom turniru. Ipak, ostala je mirna i staložena – kaže Sunčica Trgovac.

PORAZILA NOSITELJA PRVENSTVA

Marta je na Prvenstvu Europske unije osvojila i svoj prvi međunarodni rejting, jer je porazila ranijeg nositelja istog Prvenstva. Uspjeh je postigla iako je, kako nam je ispričala, imala manjih zdravstvenih tegoba.

– Za vrijeme natjecanja me bolilo uho i kašljala sam. Napravila sam grešku u prvoj i trećoj partiji šaha. Da se mogu vratiti natrag pobijedila bih, jer protivnicima ne bih dala kraljicu i konja! – odlučna je Marta.

[print_gllr id=28669]