Home Izdvojeno Oslobodili Glinu i Topusko: Na mimohodu u Zagrebu i velikogorički branitelji

Oslobodili Glinu i Topusko: Na mimohodu u Zagrebu i velikogorički branitelji

PODIJELITE

Na svečanom vojnom mimohodu u Zagrebu kojim će cijela Hrvatska obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Oluje’, sudjelovat će i velikogorička 153. brigada Hrvatske vojske. Nešto prije podne, 11 predstavnika brigade u odorama Hrvatske vojske uputilo se prema vojarni Croatia na Jakuševcu, gdje će se okupiti zajedno sa ostalim braniteljima i sudionicima mimohoda. Goričani će sudjelovati u mimohodu pješačkih postrojbi.

miseric

– Čast nam je i zadovoljstvo što ćemo i mi sudjelovati na ovako važnom događaju koji u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici počinje u 18 sati, jer je i naša brigada dana značajan doprinos u operaciji ‘Oluja’, gdje smo posebno sudjelovali u oslobađanju gradova Gline i Topuskog. Bili smo jedina brigada Hrvatske vojske koja je nakon akcije ostala čuvati granicu prema Bosni i Hercegovini – za KronikeVG je kazao Ivan Mišerić, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica.

Velikogorički branitelji dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu. Kroz goričku brigadu je u četiri ratne godine prošlo 5818 vojnika. Poginula su 72 člana postrojbe, dok su 452 ranjena. Od petorice 100-postotnih invalida, trojica su umrla.

U akciji ‘Oluja’, kojom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cjelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije, sudjelovalo je i 1200 branitelja goričke postrojbe.

branitelji1

U povodu sutrašnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 153. brigada HV-a zajedno će s ostalim Udrugama i predstavnicima Grada u 9 sati položiti vijence kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na platou ispred velikogoričkog gradskog groblja.

Udruga pripadnika 153. brigade u subotu će u Glini sudjelovati u tamošnjem programu obilježavanja 20. godišnjice ‘Oluje’.

– 50 naših članova u Glini će obilježiti i predaju 21. neprijateljskog korpusa. U subotu ćemo biti posebno ponosni jer taj grad smo zajedno s ostalim hrvatskim brigadama i oslobodili od neprijatelja – istaknuo je Mišerić.