Home Izdvojeno Oporba nezadovoljna izvršenjem proračuna, Barišić tvrdi: Grad je na čvrstim i stabilnim...

Oporba nezadovoljna izvršenjem proračuna, Barišić tvrdi: Grad je na čvrstim i stabilnim nogama

PODIJELITE

19. sjednica Gradskog vijeća nakon prvotno održane konferencije za medije, nastavljena je izlaganjem gradonačelnika Dražena Barišića o izvršenju proračuna za 2015. godinu te o njegovom radu za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine.

Barišić je usporedio vođenje grada i izvršavanje proračunskih stavki s vožnjom broda ili zrakoplova na slijepo. Podsjetio je naime da je Grad zbog porezne reforme koju je uvela Milanovićeva Vlada, izgubio 17,6 milijuna kuna. Usprkos tome, tvrdi, sve funkcionira. -Grad je na čvrstim i stabilnim nogama, Nismo dizali stopu poreza, nismo dizali komunalnu naknadu, računi za vodu su nešto veći, ali to treba vidjeti zbog čega su veći, uveli smo si naknadu za razvoj i s tim ćemo razvijati vodno gospodarstvo u Velikoj Gorici, smanjili smo osnovicu plaće i zadržali socijalni mir, a nije zaustavljena komponenta razvoja.-rekao je.Gradsko vijeće (6)

-Ukupni prihodi i primici u 2015. godini iznosili su 312 900 000 kuna i oni čine prihode od poslovanja od 287 milijuna kuna, prihodi od prodaje nefinancijske imovine 1, 7 milijuna kuna, primici od financijske imovine zaduživanja u iznosu od 24,3 milijuna kuna.- rekao je gradonačelnik. Dodao je da su prihodi poslovanja u odnosu na 2014. godinu veći za 14,24 posto.

Naglasio je da su prošle godinu realizirani brojni projekti i otvoreni objekti vrijednosti od oko sto milijuna kuna. Primjerice, u predškolski odgoj uložen je 61 milijun kuna, a za sport je izdvojeno 10,3 milijuna kuna, na javnu rasvjetu otišla su 7,2 milijuna kuna, za održavanje nerazvrstanih cesta 20,8 milijuna kuna.

NA JESEN BESPLATNI UDŽBENICI ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Gradonačelnik je obećao da će svi osnovnoškolci dobiti besplatne udžbenike na jesen. Za to će Grad izdvojiti tri milijuna kuna. – Krajem kolovoza, odnosno početkom rujna udžbenici će biti na klupama, vjerujem s mašnicom. Ako može kolega Bandić dijeliti naše novce po Hrvatskoj, možemo i mi dati za susjednu općinu učenicima besplatne udžbenike.-

Pravo na besplatne udžbenike, rekao je gradonačelnik, imat će svi koji pohađaju škole koje su umrežene na velikogoričkom području, bez obzira u kojem mjestu učenici žive.Gradsko vijeće (1)

Mnogo projekata je u tijeku i tek trebaju biti realizirani, to što se ne vide, ne znači da ih neće biti, razjasnio je Barišić. Tako je najavio da će ove godine započeti izgradnja bazena, da je gotova dokumentacija za izgradnju Centra za posjetitelje i da u srpnju počinje selidba u Komunalni centar. Kao najveći projekt istaknuo je aglomeraciju za područje Turopolja, ukupne vrijednosti 54 milijuna eura.

OPORBA NEZADOVOLJA POVLAČENJEM SREDSTAVA IZ EU

Potpredsjenik Gradskog vijeća, Damir Šimunić (SDP), rekao je kako je Velika Gorica na dnu ljestvice kada se radi o povlačenju EU sredstava. -Grad je ostao bez 17 milijuna kuna zbog porezne reforme – to je mantra koju gradonačelnik stalno ponavlja, ali brojke govore drugačije. Od 2011. do 2014. svega 200 tisuća kuna ili 3,20 kuna po stanovniku Velika Gorica je povukla sredstva iz EU fondova..- naglasio je Šimunić. Upitao je gradonačelnika, obzirom da se toliko protivi tim izmjenama zakona o porezu na dohodak, hoće li sada kao saborski zastupnik razgovarati sa svojim kolegama u Saboru da izmjene zakon, sada kada imaju većinu. Kada je u pitanju komunalni standard, kaže Šimunič, sve više dolazi do izražaja nebriga. -U središtu grada ulice su devastirane, a slično je i u glavnim ulicama u Lukavcu, Mraclinu, Velikoj Mlaki, Kurilovcu i da ne nabrajam dalje, a mogao bih nabrojati sve mjesne odbore osim Gradića.- Dodao je kako je ovakvo izvješće očekivano i da je kopirano od prošlogodišnjeg.Gradsko vijeće (16)

U ime Kluba HNS-a, Goran Beus Richembergh ustvrdio je da je grad u užasnom sivilu, da nema strategiju razvoja i da je tako onda i teško privući sredstva. Komentirajući projekt aglomeracije, rekao je. – To je projekt gradonačelnikove političke budućnosti. On o tome priča osam godina. Ja ću kucnuti tri puta da se to na kraju realizira. Sada sjedimo na iglama i čekamo što će reći Jaspers, a rekao je da daje negativnu ocjenu na studiju zbrinjavanja mulja i da od toga nema do daljnjega ništa.- Govoreći o uređenju Komunalnog centra, rekao je da se može dogoditi da to bude drugi gorički Tržni centar. Što se tiče kredita koje Grad diže, Beus je rekao da je to omča oko vrata budućim naraštajima Velike Gorice.

Darko Bekić ispred HDZ-a rekao je da će grad dizati kredite sve dok oni budu za projekte koji su na usluzi građanima te da -Manjak u proračunu od 4,7 milijuna kuna može, a i ne mora izgledati grozno, zavisi kako ga uzmete. Kroz sve te projekte Grad će uštedjeti. Komunalni centar će se otplaćivati 7 godina, a nakon toga sve će ostati u našem vlasništvu. Sva ova kritika oko kreditnog zaduženja više služi za plašenje građana.-

TKO VRŠI PRITISAK NA VELIKOGORIČKE MEDIJE?

Vijećnici Mario Šipušić (HSLS) i Darko Bekić (HDZ) raspravljali su o tome tko vrši pritisak na velikogoričke medije. I dok Šipušiću nije bilo drago što nije adekvatno popraćena posljednja Gradska sjednica Bekić ga je prozvao da na svakoj sjednici vrši pritisak na medije, a na što je Šipušić odgovorio da samo želi da sugrađani budu informirani. U tom smjeru, u obranu Šipušića stao je i vijećnik SDP-a Sven Fabijančić, rekavši da je pisano samo o događanjima na aktualnom satu, a ne i o točkama Dnevnog reda sjednice.

BEUS ĆE PODRŽATI BARIŠIĆA ZA ŽUPANA

Nedavne pobjede gradonačelnika Dražena Barišića na unutarstranačkim izborima HDZ-a, potaknula su vijećnika Beusa, nakon što je čestitao gradonačelniku, da se zapita – Znači li sve ovo da se gradonačelnik kandidira za župana i nama u Velikoj Gorici ostavlja ovu baštinu da u njoj uživamo, od one 3,20 kuna iz EU fondova pa do stotinu mlijuna kuna kreditnih zaduženja? Nadam se da to ne znači to…Ja čekam dan da župan Zagrebačke županije bude netko iz Velike Gorice. Naša županija jedina sjedi na teritoriju druge županije jer ju boli njen identitet kojeg nema.-Gradsko vijeće (25)

Predsjednik Vijeća, Tomo Vidović (HDZ) zaključio je nakon Beusove izjave da će on kao HNS-ov vijećnik dati potporu HDZ-ovom kandidatu za župana Zagrebačke županije, te mu na tome zahvalio.

STANOVNICI GRADSKIH ČETVRTI PROTIV UVOĐENJA DVOSMJERNOG PROMETA

Vijećnik Tonči Luketa pročitao je pismo predstavnika gradskih četvrti Braće Radića i Vladimira Nazora vezano za izgradnju rotora. U njemu stoji kako su građani tog dijela grada za izgradnju rotora, ali da nikako ne podupiru uvođenje dvosmjernog prometa u ulice Slavka Kolara i Matice hrvatske. – Prije 13 godina izbačen je dvosmjerni promet. Djeca teško prelaze ulicu. Ovo je najnaseljeniji dio grada. Tu živi 15 tisuća ljudi, a nitko njihove predstavnike koji dolaze iz svih stranaka, ne želi primiti na ovu temu već dva mjeseca. Naš novac okrenuli ste protiv nas, to je sramotno.- zaključio je Luketa.Gradsko vijeće (15)

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O IZVRŠENJU PRORAČUNA 

Iako je oporba žustro kritizirala prošlogodišnji proračun, na kraju je prihvaćen Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2015. te rad gradonačelnika u razdoblju od lipnja do prosinca 2015.

Na sjednici su prihvaćena i izvješća o radu u 2015. godini gradskih vrtića, Muzeja, Centra za djecu, mlade i obitelj, Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, zatim Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica ,  Ustanove za upravljanje Športsko rekreacijskim centrom Velika Gorica, zatim o radu Zajednice športskih udruga Grada i o radu Savjeta mladih. Donesen je i prijedlog Odluke o osnivanju Radne zone Rakitovec i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju ustanove – Razvojne agencije Grada Velike Gorice – VE-GO-RA te Prijedlog Odluke o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. uplatom u novcu.

OPORBA TVRDI DA JE OBMANUTA

A nakon što su prve dvije točke dnevnog reda prihvaćene, oporbeni vjećnici SDP-a sazvali su konferenciju za medije. Predsjednik kluba vijećnika Damir Šimunić ustvrdio je kako je gradonačelnik bio vidno nervozan nakon što su mu oporbenjaci postavljali pitanja koja, kako kaže, nisu naručena za razliku od onih koja postavljaju vijećnici HDZ-a. Iznio je i neke brojke, želeći time pokazati da gradonačelnik nije u pravu kada govori o izvršenju proračuna i o svom radu.

-Sa 19 milijuna kuna u minusu Grad je završio 2015. godinu, zadužen je za 100 milijuna kuna i nije problem u nama što ćemo to vraćati, nego će to vraćati naša djeca. Smatramo da je to prekomjerno zaduživanje. 2009. godine kada je gradonačelnik preuzeo dužnost, nije zatekao niti jednu kunu kreditnog zaduženja, nego mu je gradska blagajna bila u plusu 22 milijuna kuna. -rekao je Šimunić.

-Ne znamo je li točan podatak da je Grad u 2015. uprihodovao 17 mlijuna kuna manje, ali tako piše u izvješću. Bivši ministar Lalovac rekao je da je cilj porezne reforme veći prihodi u džepovima građana koji su zaposleni, veća potrošnja, a da će jedinice lokalne samouprave ostati bez dijela sredstava, međutim, da će se to mjerama države kompenzirati. Statistike su pokazale da je sve ono što je govorio bivši ministar Lalovac točno. –Gradsko vijeće (2)

Dodao je da je bivša Vlada bila blakonaklona prema Velikoj Gorici pa je tako u 2015. godini država uložila u Veliku Goricu oko 30 milijuna kuna, od čega je za školu u Novom Čiču uloženao 25 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša uložio je 3,5 milijuna kuna i iz Državnog proračuna temeljem prijenosa sredstava Europske unije u Goricu došlo 1,4 milijuna kuna.

Šimunić kaže kako su obmanuti u slučaju izgradnje Komunalnog centra. -Investicija za kupnju VG Goričanke je bila 17 milijuna kuna i bili smo uvjeravani da je potrebno još 6 milijuna kuna kako bi se investicija dovela svrsvi, no danas je ta investicija došla do iznosa od 40 milijuna kuna, ali to je bez vantroškovnih radova koji će se sigurno pojaviti i bez opremanja prostora, tu smo izuzetno nezadovoljni, da je to bilo na razini od 23 milijuna ne bismo riječ progovorili, ali i tada se moglo to staviti u Vukovinsko Polje i koštati dvije trećine manje. -rekao je Šimunić.

Što se tiče kupnje zemljišta za izgradnju vrtića u Kurilovcu, za to su kažu, dali potporu jer su bili dovedeni pred gotov čin. Ta odluka im nije draga, no informacije koje je iznio vijećnik Beus, nisu znali, zaključio je Šimunić.