Home Gospodarstvo Oporavila se industrija autoplina. Ugradnja porasla za 30 posto!

Oporavila se industrija autoplina. Ugradnja porasla za 30 posto!

PODIJELITE

Zbog krize u industriji autoplina nastaloj zbog porasta cijene tog goriva, u protekle tri godine mnogi serviseri u Hrvatskoj ostali su bez posla. U posljednjih mjesec dana došlo je do znatnog oporavka u toj industriji, prije svega zbog povoljnijeg odnosa cijene autoplina u odnosu na dizel i benzin.

IMG_7059

50 ZAPOSLENIKA U SERVISU

Vlasnik Auto Tima, Miroslav Krlić, priča nam kako je vrhunac biznisa bio 2006. godine kada je u njegovom centralnom servisu u Čehima radilo 50 djelatnika. Autoplin se tada ugrađivao cijeloga dana.

–  Tada je bila velika razlika između cijene autoplina i benzina i nije se niti pitalo koliko košta jer se u šest mjeseci isplatila kompletna ugradnja bez obzira jer ona koštala 12 ili 14 tisuća kuna  –  ističe Krlić.

Stalnim poskupljenjem autoplina posao je počeo znatno padati i sada u tvrtki radi 9 ljudi. Ipak, cijela se priča okrenula u samo mjesec dana i u tijeku je nova velika akcija ugradnje.

STABILNA CIJENA

–  Stabilnost cijene plina je jedan od većih faktora ovom porastu ugradnji koje mi danas imamo u posljednjih mjesec – dva, ugradnja je porasla za 30 posto, a takav pozitivan trend očekujemo i dalje  –  nada se Krlić.

IMG_7065.jpg

Vozači s kojima smo razgovarali kažu da ne žale što su uložili u ugradnju autoplina. Željko Rendulić to je učinio prije šest godina. Zadovoljan je vožnjom na ekološko i štedljivije gorivo, ali kaže da kvaliteta autoplina još nije na razini one u zemljama zapadne Europe.

–  Očekujem da ćemo zbog ulaska u Europsku uniju imati jednako kvalitetan plin kao i oni. Čujemo da se radi na tome da ta čistoća bude kao i u zapadnoj europi  –  kaže Rendulić dodajući kako do tada nema druge nego auto češće servisirati.

–  Auto treba češće voziti na servis jer se injektori ponekad začepljuju, dakle stvaraju nam se dodatni troškovi  –  upozorio je.

IMG_7051

AUTO PLIN ILI INDUSTRIJSKA MJEŠAVINA?

–  Mi nikada nismo dobili odgovor da INA proizvodi autoplin, oni su uvijek govorili da proizvode industrijsku mješavinu, a u industrijskoj mješavini znamo da može biti svega i svašta jer je to jedan proizvod koji se dobiva derivacijom nafte i ono što je loše u nafti se reflektira i u plin  –  napominje Miroslav Krlić.

Unatoč svemu, vožnja na autoplin daleko je isplativija i ugradnja se ponovo isplati.  Cijena se, ovisno o punionici, kreće oko 5 kuna/l, dok je cijena dizelskih i benzinskih goriva dvostruko veća. S druge strane, ugradnja je danas za trećinu jeftinija u odnosu na razdoblje od prije pet godina. Krlić ističe da se za 8 tisuća kuna može dobiti najmoderniji sustav autoplina.

MALA RAZLIKA U SNAZI I POTROŠNJI

Pokazujući najmoderniji sustav za kontrolu i podešavanje plinskog sustava, serviser Goran Cvetković nam objašnjava kako nema većih razlika u snazi i potrošnji u odnosu na benzinsko gorivo.

–  Ako ugradnju izvedu profesionalci i kada se sve to dobro podesi, ne bi smjelo biti osjetnijih razlika, gubici bi trebali biti oko 5 posto na snazi, a na potrošnji 10 do 15 posto  –  kaže Cvetković.

[print_gllr id=2717]