Home Izdvojeno Okretni, brzi i snalažljivi: Mladi vatrogasci s peharom stigli u Grad

Okretni, brzi i snalažljivi: Mladi vatrogasci s peharom stigli u Grad

PODIJELITE

Nakon što su na 11. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži proteklog vikenda u Čakovcu osvojili srebrni pehar, mušku ekipu DVD-a Mraclin primio je gradonačelnik Dražen Barišić i zahvalio im na rezultatu. 12 mladih Mraclinaca postigli su sjajan uspjeh jer su u konkurenciji od 56 muških ekipa (12 do 16 godina) od pobjedničkog Novog Marofa bili lošiji za samo 4,22 boda. Štafetu su otrčali za 71,44 sekunde, a vježbu odradili u vremenu od 50,56 sekundi.

dvdmraclin-mladez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Od kraja 60.-ih godina dok se neki među nama nisu niti rodili, vatrogasci DVD-a Mraclin bili su pioniri u razvijanju i promicanju vatrogastva. Sad se taj rad vidi i na mladima koji će vjerojatno nastaviti istim putem. Vaš uspjeh je rezultat kontinuiteta koji traje blizu pola stoljeća i sasvim sigurno možemo reći da vatrogastvo u našem gradu ima veliku i blistavu budućnost. U ime svih građana grada Velike Gorice čestitam vam na drugom mjestu i na ovom lijepom peharu koji kao da je s lige prvaka – poručio je mladim vatrogascima gradonačelnik Dražen Barišić, zahvalivši se i članovima DVD-a Ribnica, Buševec i Markuševec Turopoljski, koji su također sudjelovali na natjecanju.

unnamed

Predsjednik DVD-a Mraclin, Darko Vukašinec, naglasio je kako puno truda ulažu u rad s mladima. Kroz vježbe i natjecanja, mladi vatrogasci mogu postati i profesionalci.

– Imamo dvojicu članova kojima je ovo treće državno natjecanje. To je dokaz da su okretni, brzi i snalažljivi. Najvažnije je razmišljanje svakog člana ekipe o svojoj ulozi na natjecanju i rezultati su tu. Vježbu u kojoj je staza duga 90 metara i kroz koju treba razvući četiri cijevi, prolaziti kroz tunel i preko različitih prepreka, oni savladaju i za 50 sekundi – naglasio je Vukašinec.

Član ekipe DVD-a Mraclin, 14-godišnji Vladimir Galeković, razmišlja o mogućnosti da jednom postane i profesionalni vatrogasac. U vatrogasnoj mladeži je već pet godina. Ističe kako je na natjecanju u Čakovcu bio „devetka“.

– Spajao sam cijevi, vezao čvorove, poput ostalih članova grupe koji imamo slične uloge. Sve počinje nakon naredbe kapetana dok stojimo u stroju. Nakon toga uzimam cijev, skačem preko bazena, uzimam cijev od člana broj osam, razvlačim je ispod tunela, a zatim i spojim – ispričao nam je Vladimir.

mraclin-mladez21

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice jedina je bila na državnom natjecanju s četiri ekipe, na što je ponosan njihov predsjednik Ivica Kovačić.

– To da se jedna zajednica plasira s četiri ekipe, to je zaista uspjeh. Naša zajednica je na dobrom putu jer puno pažnje posvećuje vama mladima. Čestitke od srca i izuzetno sam ponosan predsjednik – rekao je Kovačić.

Na državnom natjecanju u Čakovcu okupilo se 109 ekipa, od čega su dvije inozemne nastupile kao gosti. Na trećem je mjestu, iza Novog Marofa i Mraclina, završio DVD Mačkovec. DVD Markuševec Turopoljski bio je na 47. mjestu. Među 51 ekipa ženske mladeži natjecali su se i DVD Ribnica (10. mjesto), te DVD Buševec (18. mjesto). U ženskoj konkurenciji najuspješnije su bile djevojke iz DVD-a Bedekovčina, Nuštra i Gardinovca.

Uspjeh mladih Mraclinaca nije slučajan, već je rezultat njihove svakodnevne vježbe. Inače, DVD Mraclin u svojoj je povijesti bio dva puta prvak Europe, u Kölnu i Luksemburgu.