Home Izdvojeno Od nedjelje nas očekuju obilnije padaline i pad temperature

Od nedjelje nas očekuju obilnije padaline i pad temperature

PODIJELITE

Već treći tjedan za redom vrućina i suša nanose štetu poljoprivrednicima, ali i stvaraju velike probleme kroničnim bolesnicima, trudnicama i našim starijim sugrađanima. Iako je na području Dalmacije mjestimična kiša donijela olakšanje vatrogascima koji se i ove godine bore s velikim požarima, kod nas na kopnu situacija je i dalje užarena.

Tako nas danas i sutra očekuju temperature iznad 36 Celzijevih stupnjeva, iako postoje naznake za ponekim lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom to će biti rijedak slučaj tek u kasnim popodnevnim satima ili tijekom noći. Ukoliko bude nevremena tada to može biti i opasno grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom.

Nikako ne smijemo zaboraviti upozorenja o ekstremnom vremenu te se pravilno zaštiti od sunca i vrućina, a u slučaju oluje zaštiti vrtove i imovinu od tuče. Kao što vidimo iz lokalnih vijesti požari nisu iznimka ni u našoj okolici pa zato treba biti iznimno oprezan, jer i najmanje iskra lako izazove katastrofu.

Screenshot 2015-07-23 12.27.28

Neko veće pogoršanje vremena i spas od ovih vrućina očekuje se tek od nedjelje, kada se bar na kratko očekuje više padalina i spasonosni pad temperature.

PUČKA METEOROLOGIJA

U pučkoj meteorologiji ovaj tjedan su obilježili dva ‘prognostička sveca’ , 20.07. Ilija ‘gromovnik’ koji je dobio ime po tome što su se uvijek u to vrijeme događala oluje. Kada grmi na taj dan kaže se da se ‘Ilija u svojim kolima vozi’. U Katoličkom kalendaru na datumu 22. srpnja zabilježeno je ime Marije Magdalene, a poslovica kaže: ‘Ilija pali , Marija gasi.’ Nadamo se da će uskoro kiša pasti i ugasiti požare i barem malo natopiti žednu zemlju.