Home Izdvojeno Od malih nogu uče o zdravoj hrani, poljoprivredi i kako saditi povrće...

Od malih nogu uče o zdravoj hrani, poljoprivredi i kako saditi povrće i drveće

U OŠ Vukovina se provodi važan projekt za osnovnoškolce koji će to važno znanje moći primjenjivati kroz cijeli život, danas su učili o mlijeku i sadili stabla

PODIJELITE

Sve kreće od malih nogu, pa tako i učenje o tome kakvu hranu jedemo, što je za nas dobro, kao i ono što bismo možda trebali izbjegavati. Tome posebnu pozornost posvećuju nastavnici i voditelji projekta u osnovnim školama kroz program Školska šema. U sklopu projekta jutros se u Osnovnoj školi Vukovina održalo predavanje predstavnice Ministarstva poljoprivrede nakon čega su zasađena stabla u školskom dvorištu.

“Pokušavamo djecu educirati o zdravom načinu života, voću i povrću, mlijeku i mliječnim proizvodima i više ih zainteresirati za poljoprivredu. Djeca su jako zainteresirana i vole sudjelovati zbog čega pokušavamo poticati komunikaciju s njima i interaktivno sudjelovanje.”, govori nam Barbara Horvatinović, stručni suradnik u službi za podršku poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede.

Predavanje Barbare Horvatinović, stručne suradnice u službi za podršku poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede

Osim sadnje vrta i edukacije, održani su i satovi kušanja mlijeka i mliječnih proizvoda što zaključuje ovaj projekt. Antun Greganić, inače vjeroučitelj u školi te povjerenik projekta za OŠ Vukovina objasnio nam je da žele kroz edukaciju u školski, ali i kućni jelovnik djece uvesti što više zdrave i ekološke hrane. “Znamo i sami da je danas teško doći do jeftine, a zdrave hrane pa sadnjom eko-voćnjaka pokušavamo poboljšati jelovnik djece. Sadnjom i održavanjem voćnjaka učimo ih na praktičan način.”, objašnjava.

Međutim, ovaj projekt nije jedini način na koji djeca u Osnovnoj školi Vukovina mogu razvijati svoje poljoprivredne i druge sposobnosti. U rujnu 2021. godine u školi je pokrenuta Zadruga “Daroviti i marljivi” kroz koju učenici mogu sudjelovati u raznim grupama – ekološkoj, kreativnoj, likovnoj, povijesnoj.. “Uključujemo se u sve što treba u školi pa tako i u održavanju vrta, kuhanju pekmeza i slično. Sudjelovali smo, u suradnji s lokalnom udrugom Vukovina u srcu na Božićnom sajmu, a djelujemo i humanitarno.”, govori nam učiteljica tehničke kulture i voditeljica sekcije Vukovinski kreativci, Ljiljana Lozančić, te navodi da su sada u pripremama za nadolazeći VG Fest na kojem će također sudjelovati.

U Zadrugu su uključeni učenici svih razreda te djeluju u raznim područjima i sekcijama. Cilj Zadruge je razvijanje svijesti za društveni, kulturni i politički angažman pojedinca te očuvanje kulturne baštine i tradicijskih vrijednosti. Bitan je i cilj razvijanja ekološke svijesti i koncepta održivog razvoja te stjecanje i primjena raznih znanja, navika i ljubavi prema zavičaju kod učenika. Učenici kroz Zadrugu sudjeluju u kreativnim radionicama, izvannastavnim aktivnostima, sudjeluju na smotrama, sajmovima, izložbama te u životu lokalne zajednice.