Home Izdvojeno Od četvrtka Dani europske baštine u Velikoj Gorici

Od četvrtka Dani europske baštine u Velikoj Gorici

PODIJELITE

Međunarodna manifestacija Dani europske baštine obilježit će se i u Velikoj Gorici od četvrtka, 25. rujna do ponedjeljka, 29. rujna. Likovna baština u turopoljskim crkvama i kapelama tema je ovogodišnje manifestacije.

crkva2

Obilježavanje počinje izložbom ‘Likovna baština u turopoljskim crkvama i kapelama’, koja će se upriličiti u četvrtak od 19 sati u Parku Franje Lučića.

akcija_skolarac2

Predavanje o stanju i zaštiti sakralne likovne umjetnosti bit će u petak od 18 sati u Muzeju Turopolja. Dan kasnije u 19,30 sati počet će koncert u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

U organizaciji Izviđačkog odreda „Tur“, u nedjelju, 28. rujna, od 16 sati bit će organizirana pješačka ruta ‘Hodajte s nama’. Toga dana organizirano će se moći posjećivati Muzej Turopolja, Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, te kapele Ranjenog Isusa i sv. Barbare.

30 GODINA MANIFESTACIJE

Obilježavanje Dana europske baštine započelo je u Francuskoj 1984. godine projektom ˝Otvoreni dani kulturnih spomenika˝. Ideju je preuzelo Vijeće Europe pridodavši joj zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika Europe putem boljeg razumijevanja vlastitog kulturnog nasljeđa.

Republika Hrvatska obilježava Dane europske baštine od 1995. godine, a Grad Velika Gorica od 2013. godine. Tema prošlogodišnje manifestacije u Gorici bila je graditeljska baština Turopolja u okviru koje je otvorena obnovljena kurija Modić Bedeković u Donjoj Lomnici.

– Pokretačka ideja za uključivanje Grada u manifestaciju bila je da se u kontekstu suvremenih pogleda na ulogu kulturne materijalne i nematerijalne baštine čuva kulturni identitet zajednice, promovira kulturna baština i senzibilizira javnost za njezine vrijednosti – stoji u priopćenju Grada.