Home Izdvojeno Obilježen Dan kravate uz narodne priče o turopoljskoj podgutnici, preteči kravate

Obilježen Dan kravate uz narodne priče o turopoljskoj podgutnici, preteči kravate

"Jedino edukacijom možemo povećati svijest o identitetu Turopolja"

PODIJELITE

Turopolje je od davnina poznato kao koljevka kravate, a danas se tim povodom i u Velikoj Gorici obilježio dan ovog zanimljivog modnog detalja koji predstavlja kulturu i eleganciju. A sve to kreće od podgutnice, rupca koji su djevojke i supruge vezale svojim odabranicima prije odlaska u vojne pohode, a kao spomen na ljubav koja ih veže s domom. U tome smislu, podgutnica zapravo jest kravata, u svome izvornom obliku koja je u Turopolju bila i znak plemenitosti. Upravo o tome danas su učili školarci i vrtićanci ispred Muzeja Turopolja. Učenicima Osnovne škole Eugena Kvaternika uz učiteljice Vesna Lužnik i Kristina Panižić te mališanima iz Dječjeg vrtića Velika Gorica je predstavljena povijesna i važna priča o podgutnici – preteči kravate.

Djeca su povodom obilježavanja ovog dana pripremila likovne radove vezane uz podgutnicu te posjetila Centar za posjetitelje. “Smisao obilježavanja je da što više promoviramo podgutnicu, ali i naš zavičaj i Turopolje jer se ta tema u školskom kurikulumu, nažalost, obrađuje samo u trećem razredu. Zadatak nam je da nadopunimo to kroz cijelu godinu i svim svojim akcijama promovira identitet Turopolja.”, govori nam župan Plemenite Opčine Turopoljske, Juraj Odrćić.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar opisao je svoj ponos što na Dan kravate govorimo o turopoljskoj povijesti: “Želimo u nacionalnim i svjetskim okvirima utvrditi da je podgutnica preteča kravate i da je kravata otišla u svijet iz Turopolja. Podgutnica prezentira mnoge povijesne činjenice kojih možda naši mališani nisu bili svjesni, a jedino edukacijom možemo povećati svijest o identitetu Turopolja. To je samo početak brendiranja Velike Gorice kao grada kravate u svijetu i to ćemo nastaviti činiti dok ne postigne svjetske okvire koje Turopolje zaslužuje.”, govori gradonačelnik o važnosti učenja povijesti, ali i da je dobar prikaz svim građanima to što su biste velikana u našem gradu danas dobile svoje podgutnice.

Marko pl. Cvetković ispričao je okupljenima kako je kravata zapravo simbol ljubavi u Turopolju. “Inače radim u školi pa na moju inicijativu i inicijativu Plemenite Opčine Turopoljske, čiji sam član, smo došli do ove suradnje. Želimo djeci reći da kroz život trebaju biti ponosni što je kravata došla iz Turopolja.”, govori te dodaje da su željeli približiti priču o podgutnici koja je stigla iz našeg kraja.

Ovaj dan obilježava se odlukom Hrvatskog sabora, a s ciljem promocije Hrvatske kao ishodišta najprihvaćenijeg modnog detalja.