Home Vijesti Obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

PODIJELITE

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja. Spomendan je to na 5. kolovoza 1995. kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin. Ove godine obilježavamo 27. obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Čestitku povodom Dana pobjede uputili su visoki dužnosnici. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako na današnji dan obilježavamo trenutke ponosa, slave i nacionalnog zajedništva, prisjećamo se i hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, kojima smo neizmjerno zahvalni jer bez njihove žrtve ne bi bilo slobodne i demokratske Hrvatske.

Vijence povodom Dana pobjede položit će i izaslanstvo Grada Velike Gorice, Gradskog vijeća, braniteljskih udruga i političkih stranaka na Gradskom groblju u 9 sati.