Home Izdvojeno NOVO U MUZEJU Život na vodi

NOVO U MUZEJU Život na vodi

Izložba koja se uskoro otvara u Muzeju Turopolja dio je projekta prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske

PODIJELITE
Foto: Ilustracija/ rijeka Kupa

U Muzeju Turopolja sutra će biti otvorena izložba “Život na vodi – Brončano doba Turopolja” autora Andreje Kudelić, (Institut za arheologiju) Tene Karavidović (Institut za arheologiju) i Marka Cekovića (Muzej Turopolja)

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike. Tako su u pozadini ove izložbe postavljene značajke i vizura krajolika Turopolja, dok je u prvi plan postavljen čovjek i ljudska prilagodba uvjetima života u močvarnom krajoliku tijekom osobito značajnog razdoblja ljudske prošlosti, brončanog doba.

Izložba je realizirana u sklopu projekta “Prehistory Adventure – Iskustvena šetnja kroz povijest”, te sufinancirana sredstavima Europskog fonda za regionalni razvoj  koji se provodi u okviru Programa suradnje Slovenija-Hrvatska, s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne pretpovijesne arheološke baštine.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR), te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija.