Home Gospodarstvo Novo Čiče: Poludovršena škola trune, a uložili su čak pet milijuna kuna

Novo Čiče: Poludovršena škola trune, a uložili su čak pet milijuna kuna

PODIJELITE

Odlazak Tempo Inženjeringa u stečaj nije u očaj bacilo samo radnike tvrtke već i stanovnike Novog Čiča i okolnih turopoljskih sela. Razlog je osnovna škola u Novom Čiču koju je spomenuta tvrtka prije tri godine počela graditi, ali koja nikako da se privede kraju.

Problemi u tvrtki zaustavili su radove i danas poludovršena zgrada, u koju je do sada utrošeno gotovo pet milijuna kuna, sablasno čeka da se situacija pokrene sa mrtve točke, javlja Večernji list. Da je rješenje hitno potrebno, shvatili su i u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. S obzirom na to da je Tempo Inženjering otišao u stečaj, Ministarstvo znanosti, obrazovanaja i sporta danas će zajedno s osnivačem škole, gradom Velika Gorica, preuzeti gradilište te će se pokrenuti aktivnosti za provođenje postupka javne nabave i izbor novog izvođača.

GUŽVA U OŠ VUKOVINA

Sjajna je to vijest za oko 600-tinjak đaka s tog područja koji bi napokon mogli dobiti školu kakvu i zaslužuju. Većina ih već godinama pohađa prenapučenu OŠ Vukovina u kojoj su uvjeti rada jako teški. Gotovo da nema prostorije koja nije prenamijenjena u učionice. I ravnatelj se preselio u sobičak od nekakvih šest četvornih metara, a njegov je ured uređen u kabinet za informatiku. Završetak gradnje nove škole prepolovio bi broj đaka u OŠ Vukovinia, a s dvije škole obrazovni standard na području sa oko 25 tisuća ljudi bio bi mnogo bolji.

– To što se dogodilo na neki je način je i zločin jer su u novu školu u Novom Čiču uloženi milijuni, a ona danas doslovce trune. Vjerujem da će se sada kada je tvrtka otišla u stečaj pod hitno ići u novi natječaj – kaže Krešimir Matašin, ravnatelj OŠ Vukovina.

Na trajanje radova i odugovlačenje ogorčen je i predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče Nikola Šimac zahvaljujući kojemu je nedovršena škola prije nekoliko mjeseci dobila i krov.

– Zvao sam, prijetio prosvjedima i na kraju je krov stavljen. Do tada je u školi, cijelu zimu, curilo na sve strane. Sada je barem zatvorena, ali i dalje nema čuvara na gradilištu – kaže Šimac.

MOŽDA DOBIJU I DVORANU

Inače, prema projektu škola u Novom Čiču ne bi trebala imati sportsku dvoranu. Međutim, kako neslužbeno dozanajemo, u resornom ministarstvu planiraju s Gradom Velikom Goricom pokušati pronaći rješenje i za taj problem.