Home Najave Novi termini dobrovoljnog darivanja krvi idućeg tjedna

Novi termini dobrovoljnog darivanja krvi idućeg tjedna

Krv mogu darivati i osobe koje su preboljele koronavirus, ali i cijepljene pod određenim uvjetima

PODIJELITE

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i dalje se redovito provode u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama.

Tako i Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica organizira nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Novi datumi su od 31. svibnja do 2. lipnja. Darivanje krvi se održava u prostorijama Crvenog križa Velika Gorica na adresi Cvjetno naselje 16.

Ovo su termini u kojima možete doći:

  • 31. svibnja / ponedjeljak – od 9 do 13:50 sati
  • 01. lipnja / utorak – od 12 do 17:50 sati (pauza od 13:45 do 14:30)
  • 02. lipnja / srijeda – od 13 do 18:50 sati (pauza od 14:45 do 15:30)

Potrebe za krvi i krvnim pripravcima su svakodnevnica pa tako i u ovo vrijeme pandemije. Osobe koje su preboljele COVID -19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja, odnosno prestanka simptoma, navode iz Crvenog križa.

Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac): – odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok) Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)
  • ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja
  • a ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja