Home Izdvojeno Nova predstava u produkciji Scene Gorica – “Dnevnik fejkbuk idiota”

Nova predstava u produkciji Scene Gorica – “Dnevnik fejkbuk idiota”

PODIJELITE

U subotu, 27. svibnja u 20 sati u dvorani Gorica u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica održat će se svečana pretpremijera predstave “Dnevnik fejkbuk idiota”. Ovo je nova predstava u produkciji Gradskog kazališta Scena Gorica.

Redatelj i dramaturg ove predstave je Anđelo Jurkas koji ju je adaptoirao prema motivima njegove popularne knjige “Dnevnik Facebook idiota” objavljene 2015. godine.

– Radi se o provokativnoj i kontroverznoj komičnoj drami koja prikazuje suživot čovjeka i društvenih mreža, njegovo nesnalaženje i gubljenje vlastitog identiteta uslijed otuđenosti. Tema je aktualna, a problem o kojem na svojstven način govori, postaje sve više problem današnjice – poručuju iz Scene Gorica.

Glavnu ulogu u predstavi glumi Asim Ugljen, za scenografiju i kostimografiju pobrinula se Mirna Savić, a za glazbu ekipa Krankšvester/Ohnokono/Jurkas. – Priča je to o čovjeku koji dugo odbija koristiti društvene mreže jer ne vjeruje u njihovu potrebu niti korist, sve dok jednog dana napokon na popusti nagovaranju brata i okoline te se upusti u otkrivanje Facebooka i ostalih društvenih mreža. Od trena logiranja njegov se život iz temelja mijenja te kroz neki period gubi dodir sa stvarnošću, počinje mu se miješati njegov online i offline život, više ne razlikujući što je stvarno, a što nije, što je fikcija ili laž, a što se zaista dogodilo – radnju predstave opisuju iz Scene Gorica.

Ova predstava govori kako gubljenje vlastitog identiteta vodi neočekivanom dvostrukom kraju s kopernikanskim obratom. – Kroz priču o pojedincu, zapravo razvijamo generalnu problematiku gubljenja osobnog identiteta ljudi u 21. stoljeću te čovjeka koji nastoji voditi ispunjen i kvalitetan, proaktivan online & offline život. Onog trena kada Facebook i ostale društvene mreže tretiramo kao sluge našim potrebama stvar je u kontroliranim uvjetima, ali ako se okrene situacija pa društvene mreže postanu gospodari našeg vremena i karaktera, tada stvari poprimaju oblik za dijagnoze. A nije da se takvih slučajeva i boraca za lajkove ne događa i prva vrata do vas – o predstavi je rekao autor i redatelj Anđelo Jurkas.

Nakon svečane pretpremijere, predstava će ovaj mjesec biti prikazana još dvaput – u nedjelju, 28. svibnja u 20 sati u Dvorani Gorica te u utorak, 30. svibnja u 20 sati u Dvorani Galženica.