Home Izdvojeno Noć knjige stiže i u naš grad: U fokusu su znanost i...

Noć knjige stiže i u naš grad: U fokusu su znanost i umjetna inteligencija

Uz predavanja i predstavljanja održat će se i prigodna prodaja knjiga po jedan euro

PODIJELITE
Foto: Ilustracija / Arhiva

Idućeg petka, 21. travnja, se u čitavoj Hrvatskoj pa tako i u Velikoj Gorici održava Noć knjige. Riječ je o manifestaciji pokrenutoj 2012. godine s ciljem da se barem na jedan dan govori o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega.

U sklopu ove manifestacije Gradska knjižnica Velika Gorica poziva na sudjelovanje u bogatom programu koji će se održavati u Središnjem i Dječjem odjelu u Zagrebačkoj. Noć knjige počinje već kroz dan u Dječjem odjelu, a prva aktivnost je u 11 sati. U goste za Noć knjiga stižu Mirjana Novak Perjanec koja će predstaviti knjigu Crna kraljica, Milana Vuković Runjić koja će govoriti o važnosti pisanja za djecu i mlade, Saša Ceci koji će govoriti o tome smijemo li vjerovati znanosti, Ivana Delač koja će govoriti o svim licima SF žanra.

Od 16 sati će se na središnjem odjelu održati i mnogima draga akcija kupovanja knjiga po iznimno niskoj cijeni. Uz promjene od ove godine i nove valute, akcija se sada zove “”Euro plati knjigu uhvati!”, a u ponudi će biti beletristika i dječje slikovnice.

U nastavku donosimo program:

DJEČJI ODJEL

11.00 – Predstavljanje knjige Crna kraljica 1,2,3 MIRJANE NOVAK PERJANEC

Legenda kaže da je nekoć davno postojala žena očaravajuće ljepote, ali opaka srca pa je sama pomisao na nju budila strah u njezinim podanicima i neprijateljima. Ime joj se spominjalo šaptom, a navodna djela izazivala jezu. Bila je to Barbara Celjska, u narodu poznata kao Crna kraljica. Priču o njoj ispričala je Mirjana Novak Perjanec, autorica istoimene knjige u tri nastavka od kojih ćemo za Noć knjige predstaviti njezin prvi dio.

Autorica ovog zanimljivog izdanja Mirjana Novak Perjanec realizatorica je programa na HRT-u, zaposlena kao stalni vanjski suradnik na poslovima tajnice na filmu, asistentice režije, produkcije i postprodukcije medijskog sadržaja. Autorica je i igranih filmova, serija, pilota, studijskih emisija i dokumentarnih filmova, voditeljica brojnih multimedijskih projekata, članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske udruge digitalnih umjetnika. Knjigu ilustrirao Boris Kugler, a urednica joj je Silvija Šesto.

14.15 – Spuštanje na mali mjesec – gostovanje MILANE VUKOVIĆ RUNJIĆ

Milana Vuković Runjić rođena je u Zagrebu, 20. ožujka 1970., gdje je diplomirala i magistrirala književnost na Filozofskom fakultetu. Od prve zbirke pjesama iz 1989. godine do danas objavila je 24 knjige poezije, romana, zbirki priča i eseja. Od 1995. počinje s pisanjem za dnevne i tjedne novine. U svibnju 2016. za književni rad dobila je Nagradu Grada Zagreba.

Drago mi je što su čitatelji prepoznali moju književnost za djecu i mlade te sam za „Tajnu šuplje kule“ dobila nagradu „Artefakt“. Još će mi draže biti posjetiti vas osobno i porazgovarati  o tome zašto je važno pisati za djecu i mlade, pisati općenito i čitati što više u ovom našem svijetu koji bi knjigu najradije ostavio na tavanu i zaboravio.

SREDIŠNJI ODJEL

16.00 – 19.30 PRODAJA KNJIGA IZ OTPISA ”Euro plati knjigu uhvati!”

U akciji „Euro plati i knjigu uhvati!“ prodaju se knjige iz knjižničnog otpisa po jedinstvenoj cijeni od jednog eura. Potražite knjigu beletristike ili dječju slikovnicu kojom ćete obogatiti svoju kućnu biblioteku ili razveseliti nekog vama dragog!

18.00 SAŠA CECI  – Smijemo li vjerovati znanosti? (predavanje)

Saša Ceci rođen je 3. siječnja 1973. u Zagrebu, gdje je završio srednju školu i faks. Osnovnu je završio u današnjoj Velikoj Gorici, gdje je proveo djetinjstvo o kojem često piše u svojim tekstovima. Studirao je fiziku. Nakon raznih peripetija, koje su uključivale odsluženje vojnog i postdoktorskog roka, zaposlio se na Institutu Ruđer Bošković gdje radi i dan danas. U zadnjem razdoblju postao je viši, ne rastom, nego kao znanstveni suradnik na IRB-u, te predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva koje je, kao što možete pročitati u njegovoj zadnjoj knjizi, prestalo postojati. Član je i vodstva Sindikata znanosti, kao i nadzornog odbora udruge Skeptici. Nije ih bilo tijekom pandemije, baš kao ni emisije Treći element na HRT-u u kojoj je jedan od autora i voditelja već deset sezona. O pandemiji je pisao na svom blogu na Facebooku pa je nastala zadnja od njegove četiri knjige znanosti, stvarnosti i svemu ostalome.

19.00 – 19.30 GLAZBENI INTERMEZZO UZ SINIŠU BELOŠEVIĆA

19.30 IVANA DELAČ – ”SF- SVA LICA JEDNOG ŽANRA” (razgovor s književnicom)

Ivana Delač je rođena 1983. godine u Zagrebu, gdje je 2007. godine diplomirala psihologiju. Zaposlena je u zagrebačkoj III. gimnaziji kao nastavnica psihologije i stručna suradnica psihologinja, a završila je i dva stupnja edukacije iz bihevioralno-kognitivnih terapija te pohađa superviziju koja bi je kroz koju godinu trebala učiniti psihoterapeutkinjom.

Pisanjem spekulativne fikcije se bavi oduvijek, a objavljuje od 2006. godine. Dosad je objavila četrdesetak priča u raznim žanrovskim zbirkama i publikacijama i tri romana – hvaljeni fantasy roman za djecu “Pegazari” (2009.), urban fantasy roman za mlade “Izgnani” (2016.) i feministički steampunk “Japodinine muke” (2018.).

Ivana je od 2013. do 2020. godine uređivala godišnju sferakonsku zbirku priča koja izlazi na najstarijoj i najvećoj SF konvenciji u ovom dijelu Europe, SFeraKonu, u organizaciji Društva SFera za znanstvenu fantastiku, u kojem je godinama bila predsjednica žirija za SFERICE te članica žirija za dodjelu nagrade SFERA. 2020. godine je bila počasna gošća (GoH) Futuricona / Eurocona 2020, zajedno sa znanstvenikom Ivicom Puljkom i piscem Adrianom Tchaikovskyjem.

“SF – sva lica jednog žanra”

Naime, često se pod tim SF misli samo na znanstvenu fantastiku, posebno na tzv. hard SF, ili pak s druge strane mnogi u znanstvenu fantastiku uvrštavaju mnogo različitih žanrova. Oni koji se time bave zadnjih godina pod SF uglavnom podrazumijevaju spekulativnu fikciju, kao nadređenu kategoriju unutar koje se razlikuju znanstvena fantastika, visoka fantastika, urbana fantastika, horor, steampunk, cybperpunk/kiberpank, čak i transrealizam. Ivana je u većini tih žanrova napisala ponešto.