Home Kultura Nedjelja u Crkvi NBDM uz izvedbu kantate Stabat Mater

Nedjelja u Crkvi NBDM uz izvedbu kantate Stabat Mater

Riječ je o posljednjem djelu glazbenika 18. stoljeća - Giovannija Battista Pergolesija

PODIJELITE

Ove će se nedjelje, 7. ožujka s početkom u 19.30 sati izvoditi kantata glazbenika 18. stoljeća – Giovannija Battista Pergolesija. Sudjeluju Josipa Lončar, sopran; Martina Menegoni, alt; Zvonimir Krpan, violina; Viktorija Gubo, violina; Natalija Anikeeva, viola; Guennadi Antonov, violončelo te Alen Kopunović Legetin, orgulje i umjetnički voditelj.

U povijesti glazbe Giovanni Battista Pergolesi (1710. – 1736.) je najmlađi skladatelj s tragičnom sudbinom. Umro je u dobi od 26 godina. Glazbena ostavština od svega deset godina stvaralaštva je impresivna.

Slavu je stekao komičnim operama za napuljska kazališta i velikim brojem vokalnih i instrumentalnih djela (oratoria, kantata, misa, moteta) za solo instrumente i ansamble. Mnogi istraživači vjeruju da bi Pergolesijeva darovitost u glazbi nadmašila čak i genijalnost Mozarta ili Bacha, da je živio malo duže.

U Kapucinskom samostanu je skladao kantatu Stabat Mater koja je njegovo posljednje djelo. Kantata je postigla veliku popularnost nakon njegove smrti. Jean-Jacques Rousseau pohvalio je uvodni stavak kao „najsavršeniji i najdirljiviji duet koji dolazi iz pera bilo kojeg skladatelja“. U glazbi Stabat Mater nema žalosti – samo nada, poniznost i najveća ljubav za cijelo čovječanstvo.