Home Vijesti Ako neće biti kiše, sutra bismo mogli vidjeti suze svetog Lovre!

Ako neće biti kiše, sutra bismo mogli vidjeti suze svetog Lovre!

Prognozira se aktivnost od oko 100 meteora na sat, a moći će se vidjeti Saturn, Jupiter, Mjesec i Mars

PODIJELITE

Kao i svake godine, oko sv. Lovre čiji je dan 10. kolovoza, dolazi do maksimalne aktivnosti meteorskog roja Perzeidi. Ove godine taj maksimum trebao bi se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, (sa srijede na četvrtak), no, čini se da nas vrijeme baš i neće poslužiti.

Prognozira se aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti najbolji do oko 00:30 kada izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je zapravo od ponoći do zore. Osim prolazaka meteora moći će se vidjeti Saturn i Jupiter, a kasnije iza ponoći Mjesec i Mars.

Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Vremenska prognoza nije baš pogodna, barem ne u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Za sada najavljuju da bi u unutrašnjosti trebalo biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, lokalno s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Ako nas kiša ne potjera, pronađite sutra mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.