Home Izdvojeno Narcisi za borbu protiv raka dojke

Narcisi za borbu protiv raka dojke

PODIJELITE

Udruga ‘Edukacijom protiv raka dojke’ Zagrebačke županije na četiri je lokacije u Velikoj Gorici održala tradicionalnu humanitarnu akciju Dan narcisa za borbu protiv raka dojke. Akcija se održava sedamnaestu godinu zaredom. Članovi Udruge narcise su u početku ubirali iz svojih vrtova, a akcija se sada provodi u svim gradovima Županije, nekim općinama, ali i mjestima gdje postoje ljudi koji za to imaju volju i želju. Odaziv na akciju bio je nešto slabiji nego lani.

“Najveći dio sredstava prikupljenih prodajom narcisa ide za ultrazvučna snimanja i pretrage onim ženama koje kod naših edukacija se jave da imaju neki problem s dojkom. Neke se žene same jave jer su čule za našu udrugu i hitno im je nešto potrebno. Naravno, jedan dio odlazi za rad Udruge i za prostor koji plaćamo”, kazala je predsjednica Udruge Đurđa Dehin.

Dehin najavljuje Dan otvorenih vrata te 16. travnja mamografsko snimanje za žene od 40 do 50 godina. Kasnije u travnu održat će se i mamografski pregledi u Brestovju u Svetoj Nedelji.

“Ako ima još zainteresiranih, organizirat čemo još jedan dan. Pripremamo se za ružičastu vrpcu, odrađujemo edukacije u svim srednjim školama, po mjestima, selima i gradovima, gdje god nas pozovu. Nastojimo osvijestiti žene, ali i muškarce, koje također napada ova teška bolest, da vode brigu o vlastitom zdravlju. Nitko ne poznaje dojku bolje od žene”, pozvala je Dehin.

U prosjeku od ove teške bolesti obolijeva oko 2500 žena godišnje u Hrvatskoj, a 1000 ih umire.

“Vrlo važna i hvale vrijedna akcija. Iznimno je važno upoznati sve žene s mogućnošću edukacije koje provodi Udruga i s besplatnim mamografskim pregledima. Postoje nacionalni programi te oni koje je osmislila Udruga, a koji provodi dom zdravlja – Besplatni mamograf. Edukacija je jednako važna kao i samopregled dojke. Znamo da se pravovremenim i ranim otkrivanjem ove opake bolesti postižu vrlo dobri rezultati u liječenju te da bolest ne mora biti smrtonosna. Ovo je samo podsjetnik, a kupnjom narcisa i doniramo Udrugu za sve aktivnosti koje ona radi. Zagrebačka županije pomogla je ovu akciju s 15 000 kuna”, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Održavanjem Dana narcisa nastoji se osvijestiti žene o nužnosti samopregleda. Ranim otkrivanjem bolesti značajno se povećavaju šanse za izlječenje.