Home Zanimljivosti Napuštanje životinja kažnjavat će se zatvorom?

Napuštanje životinja kažnjavat će se zatvorom?

Prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za koju se vrlo brzo prikupljaju potpisi

PODIJELITE

Udruga Prijatelji životinja je na peticiju prikupila već više od 10 tisuća potpisa u samo tjedan dana. Riječ je o peticiji kojom zahtijevaju da se čin napuštanja zatvora tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. S obzirom na to da je Zakon dosta nejasan, Prijatelji životinja žele da se izmjenom Kazenog zakona povećaju i kazne za ubijanje i mučenje životinja.

Kako praksa do sada pokazuje, napuštanje životinja se vrlo često nikako ne sankcionira te se odgovornost prebacuje s institucije na instituciju. To rezultira time da na kraju nitko ne snosi odgovornost niti ne dobiva kaznu, ali životinje i dalje bivaju odbačene i napuštene. Napuštanje životinja ima velike i trajne posljedice za životinju i društvo. “Onaj tko napusti životinju je zlostavljač jer napuštanjem svjesno i bezobzirno izlaže životinju strahu, patnji, gladi, žeđi, vrućini i hladnoći, zaraznim bolestima, ranjavanju ili smrti od vozila”, poručuju Prijatelji životinja.

Napuštene životinje su ujedno i financijski teret za gradove i općine koje ih moraju zbrinjavati. Smatraju tako da za kažnjavanje napuštanja životinja i bolju provedbu zakona treba biti zaslužna policija koja će tada moći djelovati po Kaznenom zakonu. Navode i kako, dok se to ne ostvari, neće biti pomaka u zaštiti životinja.

Peticiju možete pronaći OVDJE.