Home Izdvojeno Najveći avion na svijetu u 18 sati slijeće na Pleso

Najveći avion na svijetu u 18 sati slijeće na Pleso

PODIJELITE

Antonov 225 dug je 86 i visok 18 metara, s rasponom krila od 88 metara i pokreće ga šest motora. Na Pleso će doći prazan, težak 260 tona, gdje će ukrcati transformator težak 210 tona i vrijedan 5,5 milijuna eura.

LETEĆA GRDOSIJA

Riječ je o najvećem zrakoplovu na svijetu i to će biti prvo slijetanje te leteće grdosije na Pleso. Ne bi niti stigao da ne mora prevesti energetski transformator kojeg je za kupca iz Filipina izradila tvrtka Končar. Za njegovo slijetanje vlada veliki interes pa je Zračna luka Zagreb svima omogućila fotografiranje impozantne letjelice.

– Obzirom na veliki interes građana i zaljubljenika u zrakoplovstvo, Zračna luka Zagreb je za građane omogućila fotografiranje zrakoplova s terase Vidikovac u subotu 9. studenoga tijekom cijeloga dana – najavljuju s Plesa.

NIJE GA LAKO PRIMITI

– Zračna luka Zagreb je spremna za prihvat i ovako velikih zrakoplova, što je zahtjevan projekt u smislu pripreme i organizacije svih potrebnih resursa za njegovo nesmetano odvijanje – kažu iz Zračne luke i dodaju da je polijetanje zrakoplova AN225 iz Zagreba u nedjelju oko 6 sati ujutro. Antonov 225 do azijskog otočja letjet će puna dva dana.

Ukrcaj uređaja koji se isporučuje filipinskom naručiocu trajat će u subotu cijeloga dana. Taj će posao osim profesionalne ekipe ZLZ-a obavljati i radnici Zagreb Transa, koji su transformator i doveli s Jankomira, te posada Antonova, već obučena za takve postupke, piše večernji.hr

HITNO POTREBAN TRANSFORMATOR

Ivan Milčić, predsjednik uprave KPT-a kaže da je kupcu s Filipina hitno potreban transformator te se zbog toga i odlučio za njegov transport zračnim putem. Naime, brodom bi taj transport trajao 40-45 dana, a zrakom će za to biti potrebna tri-četiri dana. Naime, ni Antonov neće moći u jednome danu prevaliti put od Hrvatske do Filipina pa će morati na nekoliko punktova slijetati kako bi dolio gorivo i da bi se posada odmorila. Milčić kaže da će Antonovom do Filipina biti prevezen veći dio transformatora, dok će manji dijelovi ići redovitom zračnom linijom preko Frankfurta. Transformator je vrijedan oko 5,5 milijuna eura. 
Cijela kompozicija koja će prevesti transformator od tvornice do aerodroma teška je pak gotovo 400 tona, kažu u ZLZ-u. Organizator je prijevoza tvrtka Zagrebtrans koja je specijalizirana za ovakve prijevoze velikih i izvangabaritnih tereta. Transformator je prevezen s Jankomira u noći sa 7. na 8. studenoga.

Inače, na svijetu postoji samo jedan Antonov 225, a izrađen je još u doba Sovjetskog Saveza i prvi je let imao 1988. godine. Za usporedbu, najveći putnički zrakoplov na svijetu Airbus 380, koji ima i svoju teretnu inačicu, dug je 73 metra, ima raspon krila od 79,8 metara, a maksimalnu težinu za uzlijetanje 590 tona, dok je težina samog zrakoplova 252 tone.