Home Izdvojeno Najslavniji turopoljski zet

Najslavniji turopoljski zet

PODIJELITE

Kuratorica ”Kuće Šenoa” Jasmina Reis održala je danas predavanje učenicima šestih razreda Osnovne škole Eugena Kvaternika o baštini koju je iza sebe ostavila ova ugledna zagrebačka obitelj. Svoje je mjesto pronašla u obiteljskom muzeju ”Kuća Šenoa”, koji je 14. listopada otvoren u Zagrebu. Na dvjesto kvadrata u pet soba posjetitelji mogu pogledati cjelokupnu ostavštinu obitelji Šenoa.

knjiznica-kuca-senoa-5

– Mi vodimo naše posjetitelje od biblioteke, blagovaonice, glazbene sobe, salona do sobe posvećene Augustu Šenoi, u kojoj je sve od namještaja do uporabnih predmeta pripadalo njemu. I njegovi rukopisi i pisaći pribor, sve je to u toj sobi – objasnila je Jasmina Reis.

knjiznica-kuca-senoa-8

Ono što Šenou i Turopolje spaja je njegova ljubav prema Slavi plemenitoj Ištvanić. Zahvaljujući njoj, Turopolje je ušlo u hrvatsku književnost. Kakva je to ljubav bila najbolje govori ručni rad uokviren i postavljen u ”Kući Šenoa”, koji je Slava poklonila Augustu. – Ona je u taj ručni rad osim niti konca uplela i niti svoje zlatne kose ne bi li mu tako pokazala svoju ljubav i privrženost – otkrila nam je Katica Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica.

knjiznica-kuca-senoa-2Čitanjem ulomaka Šenoinih ”Povjestica” gorički učenici odali su počast ovom velikom hrvatskom piscu. August Šenoa preminuo je 13. prosinca, na svetu Luciju 1881. godine, tako da se obljetnica njegove smrti poklapa s Danom Grada Velike Gorice. Najslavniji turopoljski zet tako je trajno ostao vezan za rodni kraj svoje ljubavi.

knjiznica-kuca-senoa-7